mrt 15

Coronavirus: Tips om sterker uit de crisis te komen

Coronavirus: 8 tips om sterker uit de crisis te komen dan je er in ging

De corona-crisis benadrukt het belang van een goed afweersysteem. Dus van een goede levensstijl. Dit is daarom hét moment om die levensstijlaanpassingen te doen waar je nog niet aan toe was gekomen.

Bob Borghart, Mindbody Therapeut | Laatst bewerkt: 15 maart 2020

De juiste strategie

Uiteindelijk kan je bijna niet voorkomen dat je dit coronavirus oploopt. We willen echter geen exponentiële groei meemaken zoals in Italië. De juiste strategie is daarom om de kans op infectie uit te stellen, te verkleinen én de kans op complicaties bij infecties te minimaliseren. Dit is met name van belang als je behoort tot één of meerdere van deze risicogroepen.

Risicogroepen

  • Ouderen
  • Chronisch zieken
  • Diabetis type 2 en zwaarlijvigheid
  • Hart- en vaatpatiënten
  • Hoge bloeddruk
  • Rokers
  • Mensen met luchtwegaandoeningen

Met deze 8 levensstijltips kan je je voorbereiden op onverhoopte besmetting. Om de kans op ernstige complicaties voor jouw en de omgeving sterk in te perken. Of je nu in de risicogroep valt of niet. Daarmee positioneer je je niet alleen om de crisis te overleven. Maar om er sterker uit te komen!

 

De 8 coronacrisis tips

1) Vermijd pijnstillers en ontstekingsremmers

Het gebruik van pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen hindert de immuunfunctie. Ze voorkomen een noodzakelijke ontstekingsreactie. Bij besmetting neemt daarmee het risico op ziekte en ernstige complicaties sterk toe. Het ontstekingsproces is immers nodig om het virus te bestrijden. Bij pijn is het daarom handiger een natuurlijke vorm van pijnbestrijding te proberen. Bij chronische ontstekingen zijn aanpassingen in voeding en stressreductie betere alternatieven.

2) Stress vermijden of beperken

Stress zorgt voor een cortisol reactie in je lichaam. Cortisol onderdrukt het immuunsysteem. Hoe meer stress, hoe minder bestand jouw lichaam is om vijandige organisme te bestrijden. Jouw immuunsysteem is de enige die het virus bij besmetting kan beschermen. Omdat er nog geen natuurlijke weerstand is tegen dit nieuwe virus moet het immuunsysteem op volle kracht zijn na besmetting. Er zijn diverse manieren om stress te verminderen, zoals mindfulness, meditatie, yoga en lichaamsbeweging. In plaats van de besmetting paniekerig proberen te voorkomen is een betere instelling om de besmetting zo lang mogelijk uit te stelen. De stress van het niet helemaal volgen van alle veiligheidsprotocollen kan namelijk meer kwaad dan goed.

3) Nachtrust optimaliseren

In je slaap herstelt je immuunsysteem zich. Een goede nachtrust is daarom cruciaal voor een goede weerstand. Hoe goed je nachtrust is, is afhankelijk van verschillende dingen, zoals een regelmatige slaapcyclus. Een relatief koele ruimte voorkomt dat je lichaam onnodig energie verspilt aan afkoeling. Maar denk ook aan het verminderen van negatieve of opwindende indrukken en het vermijden van blauw licht vlak voor bedtijd.

4) Vasten en tijdgebonden eten

Er is een sterke correlatie tussen insuline-resistentie en complicaties en sterfte door coronavirussen. Met name als je gewend bent heel regelmatig te eten (4+ eetmomenten per dag), diabetespatiënt bent of overgewicht hebt zullen intermittend vasten en tijdgebonden eten de kans op complicaties van infecties verkleinen. Door het verkleinen van de periode, of het raamwerk, waarbinnen je eet zal je bloedsuikerspiegel stabieler worden. Hiermee wordt je insuline-gevoeliger. Wat ook betekent dat je minder snel trek hebt, met name in zoete dingen en je energieker bent gedurende de dag.

5) Suikers beperken

Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een verminderde immuunfunctie. Dit ontwikkeld zich door overconsumptie van suikers, te snelle suikers en overgewicht. Diabetes type 2 is echter een omkeerbare ziekte. Het kan worden opgelost door suikerconsumptie te verminderen, te vasten én een keto- of eiwit- en vetrijk dieet. Z0 biedt een te laag (LDL) cholestorol een 5 keer zo groot risico op overlijden door infecties. Laat dus al die vetarme en suikerrijke producten alsjeblieft staan en eet juist meer dierlijke vetten! Wellicht is dit het moment om dat keto- of carnivoordieet eens te proberen?

6) Mindfulness routine

Zorg dat je een stuk mindfulness integreert in jouw dagelijkse routine. Een dagelijks meditatie, zoals direct bij het waken, helpt je de hele dag rustiger te zijn. Kies een vast moment op de dag waarop jij niet gestoord kan worden en kies een meditatievorm die bij je past. Als je het als eerste op de dag doet kan je het niet vergeten en is jouw immuunsysteem de hele dag sterker. Dagelijkse mindfulness oefeningen helpen je daarbij beter in contact te staan met jezelf en je lichaam. Het is ook een effectieve manier om bijvoorbeeld chronische pijn te verlichten en je gelukkig te voelen.

7) Dagelijkse beweging

Ook met het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven is lichaamsbeweging cruciaal. Het helpt je zenuwstelsel, hart- en vaatsysteem, hormoonregulatie en biedt indirect een boost voor je immuunsysteem. Om die boost te krijgen hoef je niet keihard te trainen. Milde vormen van lichaamsbeweging zijn voldoende. Ideaal is een paar keer per dag minimaal 10 minuten je hele lichaam in beweging krijgen. Je kan een stappenteller gebruiken of het gewoon op gevoel doen. Beweging helpt je ten slotte spanning en stress afvoeren, hetgeen cortisol verlaagt en immuunfunctie versterkt.

8) Warmte – en koudetherapie

Verschillende onderzoeken laten zien dat zowel warme- als koudetherapie positieve effecten hebben op ons immuunsysteem. Als je in de risicogroep valt zou ik momenteel openbare sauna-gelegenheden afraden. Als je een sauna in huis hebt mag je er wel elke dag van gebruik maken. Plus thuis kan je altijd aan koudetherapie te doen: Simpelweg koud douchen. Natuurlijk zijn zowel warmte als kou ook stressoren voor het lichaam. Als je dus al iets onder de leden hebt en je immuunsysteem al op volle toeren draait, zou ik deze nog eventjes achterwege laten. Introduceer ze dan zodra je hersteld bent.

 

Deel deze tips met jouw naasten. Met name met diegene die onder de risicogroepen vallen.

Heb je vragen of wil je een (online) consult? Meld je aan voor een gratis intake.

About The Author

1 Comment

  1. Peggy Haalmeester
    23 december 2020 at 13:28 · Beantwoorden

    Geweldige tips, is zeker om erover na te denken en adviezen volgen. Dankjewel Bob en gezond blijven allemaal !

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel nu