Emotional Freedom Technique

Een methode om pijn, angst en stress los te laten door bewustwording, intentie en contact

Gratis online intake
  • Directe verbetering
  • Pijn, angst en stress oplossen
  • Integrale mindbody aanpak
  • Duurzame resultaten
  • Online mogelijk
  • Vergoedingen mogelijk

De Emotional Freedom Technique of EFT is een manier om direct pijn en stress los te kunnen laten. Door het gelijktijdig erkennen van het probleem terwijl je tapt, kunnen verdrukte emoties worden bevrijd.

Energie en emotie

Emotie is een vorm van energie. Energie in motie. Natuurkundig kan energie niet uit het niks ontstaan en ook niet in het niets oplossen. Het moet stromen of overgaan van de ene naar de andere hoedanigheid. Als mens hebben we de neiging emoties echter te onderdrukken. Dat kan leiden naar zowel fysieke als mentale problemen. Denk aan fysieke pijn zoals migraine of rugpijn maar ook angststoornissen of paniekaanvallen. Met de Emotional Freedom Technique kunnen we deze verstoringen of blokkades van emoties opheffen.

Tappen en contact

Dit kan door contact te maken met het lichaam met het tappen op bepaalde punten. Terwijl je de fysieke of rationele problemen of angsten erkent, geef je ruimte om de onderliggende emoties te accepteren. Waardoor het spanningsveld, of overschot aan energie, vrij kan komen. We brengen als het ware het onbewuste of emotionele brein weer in lijn met het bewuste en rationele brein. Door de stressor te erkennen en accepteren en tegelijkertijd een andere impuls, een ontspanningsprikkel, te geven wordt de energetische lading als het ware ontkoppeld.

Rationele brein

Het menselijk brein is geëvolueerd om problemen te herkennen. Door er actief naar te zoeken. Dat betekent dat er altijd wel een probleem gevonden kan worden. Wie zoekt zal vinden. Op basis van de problemen en conflicten uit het verleden anticiperen we de gevaren in de toekomst. Zo hebben we kunnen overleven en evolueren van primaten tot mensachtige. Het probleem hierbij is dat ons onbewuste brein niet bekend is met tijdreizen en direct reageert op een stressvolle gedachte. Alsof dit de realiteit is. Alsof ons lichaam op dat moment dus bedreigd wordt. Zo wordt een stressvolle gedachte vertaalt naar een stressreactie in het lichaam.

Stress en cortisol

Een stressreactie activeert direct het zenuwstelsel. Het leidt naar een versnelde hartslag, ademhaling en verminderde doorbloeding in het maag-darmkanaal. Ook wordt met het vrijkomen van cortisol het immuunsysteem onderdrukt. Zo zijn we voorbereid om te vechten of vluchten. Ideaal als we fysiek in gevaar zijn. Ook geen probleem op de korte termijn. Zo nu en dan zelfs gezond. Maar op lange termijn, bij voortdurende stress ontstaan er problemen. Ook als de stress onbewust is. Zoals bij het onbewust onderdrukken van emoties.

De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique (professor theologie)
Een paar weken geleden een sessie gehad bij Bob voor de pijn in mijn rug. Ik werd fijn geholpen, en ik heb meer geleerd over mijn pijn en de connectie tussen je hersens en pijnprikkels. Mijn rugpijn is al een stuk minder geworden.- Melanie
Ik kan dankzij jouw sessie veel makkelijker ontspannen en begrijp nu waar de pijn vandaan komt en hoe ik het direct kan verbeteren. Helemaal van de pijnstillers af!- René
Ik had niet verwacht dat de pijn meteen weg zou zijn. Ik had eerst nog wat spanning in de nek en schouder. Die trok al wel heel snel weg. Daarna had ik nog wel pijn achter de ogen, het voorhoofd... Heel erg. Maar dat is nu ook weg!- Shandina

Een kortstondig intensief mindbody proces is effectief bij chronische pijn

Trauma en pijn

Dit kan bijvoorbeeld leiden naar fysieke pijn. Met name daar waar eerder spanning of letsel is geweest. Waar weefsels eerder zijn gesensitiseerd. Of in posturale spieren, zoals de nek- en schouders of in de onderrug en heupen. Op den duur zorgt het ervoor dat de pijn geconditioneerd wordt in het lichaam. Chronische pijn dus. Het onbewuste brein leert deze onbewuste stress afleiden naar gebaande paden in het lichaam. Wat zorgt voor de geconditioneerde pijnpatronen: chronische pijn.

Angst en paniek

Maar deze afleiding van emoties kan zich ook vertalen naar angst- en paniekaanvallen en zelfs stoornissen. Alleen de gedachte of angst dat het zenuwstelsel deze reactie kan uitlokken kan de reactie dan al uitlokken. Zoals bij pijn de angst of aandacht voor de pijn de pijn direct kan activeren. Het zenuwstelsel werkt immers volledig onbewust. Vandaar de term autonome of onwillekeurige zenuwstelsel. Het mechanisme is dus een self-fulfilling prophecy. De angst voor angst zorgt voor angst. Wat tot een angstaanval of paniekaanval kan leiden.

Patroon doorbreken

Het is dus belangrijk dit patroon te doorbreken. Dit kan door bewust te worden van dit mechanisme en de onderliggende triggers. Maar ook de onderliggende persoonlijke stressors. Alle factoren die hebben gezorgd dat je de overtuigingen en gedachtenpatronen heb ontwikkeld die de emoties triggeren. Deze moeten ontrafeld worden. Alleen die bewustwording kan het patroon van pijn of angst doorbreken. Het begrijpen van het mechanisme in het onderbewustzijn, het onbewuste brein, is cruciaal. Want net zoals het brein dit mechanisme heeft geleerd kan het dit ook weer afleren. Dit heet neuroplasticiteit.

Andere doelen bereiken

Ik pas deze Emotional Freedom Technique sinds enkele jaren toe. Vaak in lange sessies met direct resultaat. Waarbij de klacht sterk verbetert of zelfs direct oplost. Met name bij mensen met chronische pijn, maar ook bij angst- en paniekaanvallen. Daarbij kan het een effectieve techniek zijn om toe te passen bij verslavingen of compulsieve gedragsstoornissen. Omdat je direct toegang hebt tot het onbewuste brein, vergelijkbaar met hypnose. De techniek kan je dus uitstekend toepassen om jezelf te herconditioneren of programmeren. Om je ten eerste goed te voelen, maar ook om je gedrag te veranderen en andere doelen te bereiken.

Tapping of Mindbody Reset Sessie

Wil je een sessie boeken waarin we deze techniek gebruiken en de diepte ingaan om jouw klachten structureel te verbeteren? Meld je aan voor een gratis intake of boek direct een sessie. Kies voor een langere sessie als je al langer dan een maand klachten hebt. Of de klacht op een schaal van 0-10 hoger scoort dan een 7. Bij mildere of meer recente klachten en vervolgsessies kan je kiezen voor een korte sessie. Afhankelijk van jouw situatie zijn er meerdere sessies of een programma nodig voor een structureel resultaat.

*20% Korting op alle programma’s

Doe de pijntest
Call Now ButtonBel nu