Jicht met voeding verbeteren of oplossen

Veilig en natuurlijk klachten door jicht verbeteren door aanpassingen in voeding en levensstijl

Gratis online intake
  • Persoonlijk voedingsplan
  • Gezond gewichtsverlies
  • Medicatie stoppen
  • Complicaties voorkomen
  • Operaties vermijden
  • Duurzame resultaten
Gratis online intake

Bij jicht is er sprake van een te hoge urinezuurspiegel. Dit kan leiden naar kristalvorming die neerslaat op gewrichten. Waarbij vooral vaak de tenen extreem pijnlijk kunnen zijn. Het immuunsysteem valt vervolgens de uraatkristallen aan wat kan leiden naar zwelling, roodheid, warmte en pijn. Doorgaans wordt met name urinerijke voeding afgeraden, zoals vlees en vis. Maar er zijn andere manieren om voeding aan te passen die klinische meer succesvol blijken te werken.

Purificatieprobleem

Totaal Pijnvrij integreert verschillende natuurlijke principes om het probleem van jicht aan te pakken. Een voordeel van een integraal plan is dat er gezocht kan worden naar de onderliggende metabolische problemen. Om een structureel resultaat te bereiken. Er zijn namelijk sterke indicaties dat jicht een metabolische probleem is. In plaats van een toevallige verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed, ligt er een onderliggend proces aan te grondlag. Dat voor dit purificatieprobleem heeft gezorgd. Het is belangrijk daarom dit structureel aan te pakken, om de klachten duurzaam en natuurlijk op te kunnen lossen.

Fasering

Het proces kan in twee fasen worden onderscheiden. Bij de eerste fase vallen de intake en de eerste twee consults. Waarin we onderzoeken wat de oorzaken zijn. Wat er allemaal mee kan spelen om die hoge urinezuurspiegel te verklaren. Dan kunnen we een behandelplan opstellen. Hierbij is het belangrijk als eerste de fructose uit het dieet te halen. In fase twee kan dan overgegaan worden op een eventuele volgende eliminatie of direct naar een low-carb, paleo-, keto- of carnivoor dieet: Afhankelijk van de situatie, eventuele medicatie, het huidige voedingspatroon en de resultaten vanuit fase 1.

Metabolisch syndroom sterk geassocieerd met urinezuurgehalte

Bron: NCBI

Purine metabolisme

Een grote bron van urinezuur in het bloed is de purinemetabolisme. Vandaar dat voeding rijk in purines vaak worden afgeraden in grote hoeveelheden. Denk aan bier, alcohol maar ook rood vlees en vis. Maar het lichaam heeft wel degelijk purine nodig en maakt het zelf deels aan. De vraag is dus of je nutriëntrijke voeding en waardevolle eiwitbronnen moet verminderen. Dit zijn namelijk voedingsproducten die bij het herstel en de genezing moeten kunnen helpen. Het opvolgen van deze richtlijnen lost de jicht dan meestal niet op en houd je afhankelijk van medicatie.

Insulineresistentie

De alternatieve gedachte is dan ook dat er een metabolisch probleem aan de grondslag ligt. Dat het niet (per se) een overschot aan nieuwe urinezuur ligt maar aan het verwijderings- of zuiveringsproces van dit overschot. Hierbij kan een ander probleem aan de basis staan: insulineresistentie. Een overschot aan insuline hindert namelijk het vermogen van de nieren om het urinezuur uit het bloed te filteren, waardoor uiteindelijk de kristalvorming in de gewrichten ontstaat.

Voorkeuren en behandelplan

Daarom wordt in de tweede fase insulineresistentie worden verschillende principes gecombineerd. Denk aan aangepaste diëten gebaseerd op natuurlijke voeding, zoals paleo. Of low-carb diëten zoals het keto- en carnivoordieet. Maar ook kunnen specifieke eliminatie van producten, intermitterend vasten, mindfulnessprincipes en technieken en andere levensstijlaanpassingen bijzonder goed helpen. Of zelfs nodig zijn.

De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique (professor theologie)
Een paar weken geleden een sessie gehad bij Bob voor de pijn in mijn rug. Ik werd fijn geholpen, en ik heb meer geleerd over mijn pijn en de connectie tussen je hersens en pijnprikkels. Mijn rugpijn is al een stuk minder geworden.- Melanie
Ik kan dankzij jouw sessie veel makkelijker ontspannen en begrijp nu waar de pijn vandaan komt en hoe ik het direct kan verbeteren. Helemaal van de pijnstillers af!- René
Ik had niet verwacht dat de pijn meteen weg zou zijn. Ik had eerst nog wat spanning in de nek en schouder. Die trok al wel heel snel weg. Daarna had ik nog wel pijn achter de ogen, het voorhoofd... Heel erg. Maar dat is nu ook weg!- Shandina

Effectief plan

Wil je weten of en hoe dit voor jou zou kunnen werken? Boek een (online) sessie. Dan kunnen we een effectief plan maken waarbij jij jouw klachten duurzaam oplost. Om een plan te maken wat het beste past. Bij jouw persoonlijke situatie, huidige dieet en gezondheid. Eventueel in combinatie met een totaalplan om chronische pijn op te lossen, overtollige kilo’s kwijt te raken en de essentiële mindset te creëren die daarvoor nodig is.

Waarom deze levensstijlaanpassingen?

  • Om klachten bij de bron aan te pakken ipv symptoombestrijding met medicatie
  • Als je een duurzame verbetering van jouw pijnklachten wilt
  • Wanneer je structurele resultaten zoekt en geen risicovolle behandelingen
  • Als alles wat je geprobeerd hebt niet werkt of alleen tijdelijk
  • Om gevoeligheden te vinden en ze te vermijden, verminderen of oplossen
  • Voor zorg en ondersteuning bij gerichte aanpassingen in jouw levensstijl
Gratis online intake