Mijn ontdekkingsreis van pijn

Waarom sommige spieren chronische pijnklachten geven

Ik heb jarenlang mensen vooral fysiek behandeld en geholpen om spanning en pijn te verminderen. Enkele jaren geleden ervaarde ik hoe je zelfs chronische pijn structureel kan verbeteren. Inmiddels help ik ook mensen klachten te verbeteren vanuit diverse chronische ziekten, zoals auto-immuunaandoeningen.

Bob Borghart
Oprichter Totaal Pijnvrij

Jij hebt mij geïnspireerd, à la minute.

Alicja

 

Ik had niet verwacht dat de pijn meteen weg zou zijn.

Shandina

 

Ik had hoge verwachtingen maar je hebt aan die verwachtingen voldaan!

Anna

Als (sport)therapeut en sportmasseur heb ik jaarlijks honderden mensen van pijn verlost. Zij het meestal niet definitief: Men kon weer even (beter) functioneren of presteren maar de pijnklachten kwamen vaak weer terug. Soms op dezelfde plekken, soms op verschillende. Ik dacht dat mijn werkwijze het maximaal haalbare was. Om mensen op een natuurlijke en veilige manier van pijn te verlichten: Een vaak tijdelijke verlichting van fysieke pijn via een fysieke behandeling.

Tot ik erachter kwam hoe chronische pijn werkelijk ontstaat. Hoe en waarom het vaak geconditioneerd wordt en vooral waarom de standaardmethoden te kort schoten. Inclusief die van mijzelf. Ik kwam er achter dat chronische pijn wordt gevormd door een zogenaamd sensitisatie-proces van pijnpatronen in het onderbewuste brein. En dat dit patroon, zoals alle patronen, volledig om te buigen is. Soms makkelijk en snel. Soms niet.

Patroonvorming

Het patroon is heel herkenbaar. Van de duizenden mensen die ik behandelde, waarvan iedereen absoluut uniek, hadden de meeste dan ook vooral dezelfde, duidelijk herkenbare pijnpatronen en uitdagingen: Bij een periode van veel stress ontstond de pijn, kwam het terug of nam het toe. Vaak in dezelfde gebieden: rondom spierweefsels die de lichaamshouding verzorgen, de zogenaamde posturale spieren. Anders rondom gebieden van eerder trauma, letsels of blessures.

Posturale spieren

Langdurige pijn, terugkerende pijnpatronen en chronische pijn is vaak beperkt tot bepaalde gebieden. Met name de nek- en schouders en de onderrug en bilspieren. Dit zijn doorgaans de spierweefsel die de lichaamshouding verzorgen. Deze posturale spieren zijn beter uitgerust om langdurig en veel te werken. Ze zijn minder geschikt voor snelle of explosieve krachtsinspanningen. Het zijn zogenaamde slow-twitch vezels, waar de spanning ongewenst en onbewust, wordt vastgehouden en zo de pijn triggert.

Triggerpoints

Een bekend thema is hierbij uitstralende pijn door de vorming van actieve triggerpoints. De ‘knoopjes’ (verklevingen) in spierweefsels die de spieren verkort, verzwakt en gevoelig maakt bij aanraking en pijn kan uitstralen naar een afgelegen gebied. Dit kan het gevolg hebben dat bijvoorbeeld pijn in de knie verkeerd gediagnosticeerd wordt, omdat het probleem niet in de knie zelf zit, maar in een triggerpoint in de spier die over de knie heen loopt. Of een spier in de bil die pijn geeft in de onderrug, waardoor gezocht wordt naar een probleem in de onderrug.

Beperkend helpen

Dankzij deze nieuwe inzichten en persoonlijke ervaringen wil ik nu een stapje verder gaan in het verhelpen van pijnklachten: Omdat vele artsen, therapeuten en lichaamswerkers doorgaans alleen focussen op lichamelijke verschijnselen. Zo wordt vaak (onbedoeld) de pijn geconditioneerd. Ofwel chronisch. Dit door ze onvolledig te informeren over de werkelijke aard van hun chronische pijn.

Dit zorgt er helaas voor dat mensen onnodig door blijven lopen met pijn of dat pijn steeds terugkeert. Vaak op dezelfde plek maar ook op andere plekken en/of in andere vormen. Daarom moeten men helaas (vaak onnodig) regelmatig terugkomen voor nieuwe behandelingen. Of zelfs voor gevaarlijke en overbodige medicatie. Laat staan onnodige, kostbare en riskante operaties die vaak onderdoen voor het placebo en meestal geen resultaat geven of zelfs de pijn verergeren.

Patroon doorbreken

Deze vicieuze cirkel wil ik daarom doorbreken. Door niet alleen de fysiek situatie maar ook de mind-body relatie te achterhalen blijkt het namelijk mogelijk vrijwel alle chronische, voortdurende en aspecifieke pijnklachten definitief op te lossen. Of in ieder geval drastisch te verminderen. Gebaseerd op verschillende technieken en behandelvormen die het mindbody aspect integreren en al jaren succesvol worden aangeboden, vooral in de VS.

Triggerpoint Reset Methode

Ik ben in aanraking gekomen met de belangrijkste inzichten hiervoor dankzij de Triggerpoint Reset Methode Mentor-class van Tim van Orsouw; een bijzondere en unieke training om triggerpoints en pijnklachten te behandelen met verbluffende technieken en een totaalaanpak. Ik heb mijn eigen langdurige pijnklachten dankzij deze mentor class opgelost. Hetzelfde gold voor alle andere cursisten die ik gesproken heb tijdens de mentor class.

Inspiratie voor Totaal Pijnvrij

Daarom ben ik met Totaal Pijnvrij een nieuwe uitdaging begonnen: Door het aanbieden van totaaloplossingen op het gebied van pijnbestrijding, met als basis; de eliminatie van chronische pijnklachten door het achterhalen van de oorzaak van de specifieke pijnbron(nen). Ik heb naast de inzichten vanuit die mentor class mijn eigen ervaring en expertise op het gebied van voeding, beweging, training, massage, vasten, manifestatie, kwantum fysica en epigenetica gecombineerd tot een inspirerend en uniek totaalconcept.

Met als inzet om de optimale methoden en technieken op het juiste moment in te zetten voor een zo ambitieus mogelijk eindresultaat: Totaal Pijnvrij worden!

Holistisch totaalconcept

Via deze holistische totaalaanpak is het mogelijk de oorzaken en achtergronden van klachten echt te doorgronden om optimale resultaten te bereiken. Daarin onderscheid ik me met mijn unieke persoonlijke ervaringen: Van het doorbreken van mijn eigen diverse chronische pijnpatronen, vele beperkende gedachten, verschillende verslavingen tot herstel van chronische ontstekingen en een auto-immuunaandoening. Door mentoring en aansturing waar nodig, tips en advies over gerichte voeding, het ontwikkelen van de juiste mindset, beweging en persoonlijke motivatie.

Door de juiste vragen te stellen wordt het bewustzijn vergroot en geïnspireerd om het (stapsgewijs) integreren van betere gewoonten voor een langer, gezonder en gelukkiger leven te realiseren: Een gelukkig leven, zonder pijn!

Formele opleidingen en trainingen

 • kPNI (PNI Europe, 2020-2022)
 • Bloedwaarden lezen (Con Amore, 2020)
 • HBO Medische Basiskennis (Con Amore, 2019)
 • HBO Psychosociale Basiskennis (Con Amore, 2019)
 • Instapcursus Hypnose (HypnoseMentor, 2018)
 • Natuurvoedings- en suppletie adviseur (Sonnevelt, 2018)
 • Neuro Linguistic Programming 2-daagse training (NLP UNI, 2018)
 • Triggerpoint Reset Methode Mentor-class (Triggerpoint Reset Methode, 2018)
 • Sporttherapie 2.0 (MYOS, 2016)
 • HBO Medische basiskennis (CIVAS, 2015)
 • Sportmassage en Verzorging (MSP, 2012)
 • AD Crossmediale communicatie (InHolland, 2011)

Zelfstudie onderwerpen

 • Evolutionaire voeding (carnivoor, keto en paleo)
 • Voeding als therapeutische interventie
 • Intermitterend vasten en langdurig vasten
 • Beweging- en krachttraining
 • Complementaire massagevormen- en technieken
 • Epi-genetica en kwantumbiologie
 • Ontgiften, cleansing en natuurlijke voeding
 • Verslavingen en dwangmatig gedrag
 • Ontspanning-, mindfullness en meditatie-technieken
 • Persoonlijke ontwikkeling en manifestatie

Met onder andere natuurlijke voeding heb ik mijn eigen auto-immuunaandoeningen opgelost. Daarom ben ik vervolgens begonnen met de opleiding Natuurvoedingsadviseur, onderdeel van de opleiding  Vitaliteitscoach bij Sonnevelt, bekend als de top opleider op het gebied van gezondheid en vitaliteit in Nederland.

Sinds voeding één van de belangrijkste pijlers is van gezondheid is het belangrijk vind mijn klanten hierin te kunnen adviseren met een brede kennis, naast mijn persoonlijke ervaringe. Ik sta altijd te popelen om verder te leren en nieuwe inzichten te ontdekken en ontwikkelen. Ik wil ook graag van jou leren door te luisteren naar jouw unieke uitdagingen, klachten en ambities.

Wil je weten of ik jou kan helpen? Vul het formulier in met een omschrijving van jouw klacht(en).