Therapie
Visie en werkwijze van Totaal Pijnvrij
Hoe je chronische klachten effectief kan aanpakken
Totaal Pijnvrij helpt je met:

  • Doorbreken van chronische pijnpatronen
  • Een pijnvrij en veilig proces
  • Onderliggende oorzaken aanpakken
  • Medicaties stoppen
  • Operaties voorkomen
  • Kosten besparen
De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
De enorme pijnen die ik jarenlang door artrose en allerlei ontstekingen had, zijn nu al zeker met 70% verminderd! Ik gebruik bijna geen pijnstillers meer! Ik vind het nog steeds ongelooflijk en ben enorm dankbaar! Mijn leven is totaal veranderd, meer energie, minder moeheid, ik ben vele malen happier dan een aantal maanden geleden! Ook ben ik niet meer lactose intolerant :-).- Bianca
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar
Erg goede behandeling om mijn prikkelbare darm symptomen te verminderen met behulp van dieet en mindbody programma. Heeft me nieuwe inzichten gegeven en erg geholpen. Bob is erg enthousiast en ook erg bereikbaar en flexibel. Plus goeie massages!- Dawn
Bob heeft veel kennis en inzicht in nieuwe methoden om pijn te bestrijden. Hier is niets zweverigs aan, zijn inzichten zijn wetenschappelijk onderbouwd, en werken ook echt: onze dochter had dagelijks pijn, en heeft dit dankzij zijn behandelingen en advies nu niet meer.- Eelco
Gratis pijntest

Klinische Psychoneuroimmunologie (kPNI)

kPNI verbindt alle systemen met elkaar. Vanuit klinische best practices en een solide, wetenschappelijke basis. Met als doel de evolutionaire oorzaak van klachten te begrijpen én vervolgens duurzaam te verbeteren. Omdat ziekte bijna altijd een evolutionair verklaarbare uitkomst is. Een gevolg van een conflict tussen de tekst en de context. Dat wil zeggen: Tussen onze manier van leven en ons adaptatievermogen en tolerantie. Deze zijn gelukkig te beïnvloeden om jouw klachten te verbeteren. Maar ook om de weerstand en tolerantie te verhogen. Zelfs als je het stempel ‘chronisch’ hebt gekregen.

Filmgeneeskunde

Door ten eerste en vooral het conflict goed te begrijpen. Waarin we van de foto van de ziekte een film gaan maken. Ofwel filmgeneeskunde. Met daarna aanpassingen in bijvoorbeeld bewustzijn, beweging, spanning en voeding. Met o.a. leefstijladvies, massage, beweging, conditionering, het opheffen van tekorten en verminderen of vermijden van triggers en gevoeligheden. Soms moet dat subtiel en minimaal. Soms vrij intens en rigoureus. Altijd op een natuurlijke manier… Zonder risico’s.

Beweging en emotie

We zijn als mensen gemaakt om te bewegen. Fysiek en mentaal. Als er op een bepaald vlak een tekort, overschot of blokkade in de beweging ontstaat kan een signaal worden gegeven. Een signaal kan een symptoom worden. Behorende bij een ziekte. Zodra er ziekteverschijnselen ontstaan moet er dus gekeken worden op welk vlak er een probleem is ontstaan in de beweging. Hierbij moet ook de motivatie, ofwel de emotie moeten mee worden genomen in de analyse.

Chronische pijn en ziekte

Vrijwel alle chronische klachten gaan samen met vergelijkbare onderliggende (pathologische) mechanismen. Zoals laaggradige ontstekingen, lekkende darm en insulineresistentie en de zogenaamde stress-assen. Door specifieke aanpassingen zullen verschillende klachten vaak tegelijkertijd verbeteren. Maar vaak zal er eerst een doorbraak moeten worden gerealiseerd. Waarbij een beweging of actie moet worden genomen die ‘ongewoon’ is. Zodat een patroon kan worden doorbroken. Dit kan meestal op verschillende manieren worden bereikt. Zodat na een zorgvuldige analyse voor een integrale aanpak of een specifieke methode wordt gekozen.

Triggers en triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verklevingen. Ook bekend als knopen in spieren die pijn kunnen doen (uitstralen). Misschien kan je daarom niet goed je nek draaien of arm bewegen. Bij chronische triggerpoints, of wanneer de pijn bijvoorbeeld verschuift van de ene naar de andere plek, is een programma nodig. Omdat de voedingsbodem van de triggerpoints in het zenuwstelsel zijn verankerd. De spanningen zijn als het ware onbewust aangeleerd. Ofwel geconditioneerd.

Triggerpoint Reset Methode

Met de Triggerpoint Reset Methode worden niet alleen de triggerpoints zelf behandeld, maar wordt ook het zenuwstelsel geconditioneerd. Ofwel reprogrammed. In een proces van enkele weken wat je grotendeels vanuit huis kan doen. Dit is een uiterst effectieve methode bij mensen met chronische pijnpatronen, die zich in deze triggerpoints uiten. Waarbij je begeleid wordt in een gestructureerd proces. Zodat ze duurzaam verbeteren of zelfs geheel wegblijven. Zo kan het zenuwstelsel de patronen van spanning doorbreken. Zodat de spier weer goed functioneert.

Therapeutische massage

Met specifieke bindweefseltechnieken kunnen spieren en gewrichten sneller herstellen. Maar therapeutische massage doet veel meer. Er wordt snel diepe fysieke en mentale ontspanning bereikt. Die essentieel is voor het welzijn. Lichaamscontact is dan ook een primaire levensbehoefte. Een gebrek eraan is voor baby’s net zo fataal als ondervoeding. Maar niet alleen baby’s hebben aanraking nodig. Bij iedereen kan de weerstand verbeteren en langetermijn klachten en ziekte worden voorkomen. Het is daarom soms nodig om chronische klachten te verbeteren. Waarbij tekorten aan serotonine en oxytocine kan worden opgeheven. Om ook klachten zoals somberheid, concentratieproblemen en spijsvertering te verbeteren.

Mindbody Methode

Kennis, bewustwording en mindfulness staan aan de basis van de mindbody methode. Stress en spanning hebben een direct effect op onze lichaamsprocessen. Dit kost energie en kan laaggradige ontstekingen opleveren. Het bewust worden van de stressoren is daarom belangrijk om complicaties en klachten te verbeteren. De Mindbody Methode combineert mindfulness en TMS-therapie vanuit de bredere kPNI-visie. Vanuit een evolutionaire gedachte, door te begrijpen waarom het lichaam en onderbewustzijn voor een symptoom of ziekte kiest. Er kan gekozen worden voor persoonlijke- of groepsessies, de workshop of het zelfstandig online programma.

Emotional Freedom Technique

Soms is het lastig stressvolle en negatieve gedachten en emoties los te laten. De Emotional Freedom Technique (EFT) is een manier om dat sneller en makkelijker te kunnen. Door de stressor te erkennen en accepteren en tegelijkertijd een ontspanningsprikkel te geven wordt energetische lading als het ware ontkoppeld. Vergelijkbaar met EMDR bij traumaverwerking, maar ook aan te leren om effectief toe te passen op jezelf.

Leefstijlaanpassingen

Veel van de moderne ziekten zijn een gevolg van een onnatuurlijke manier van leven. Zo lijkt onze huidige voeding totaal niet meer op de voeding waarmee we in de loop van miljoenen jaren zijn geadapteerd. Dit kan leiden naar chronische ziekte, pijn, metabolische problemen, auto-immuunziekten en zelfs hart- en vaatziekte of kanker. Daarbij is met name de juiste voeding cruciaal.

Voedingsadvies

Bij auto-immuunziekten is het dan ook belangrijk om niet alleen te werken aan stressreductie en een betere nachtrust: Er zal voor een structurele verbetering vaak een aanpassing in de voeding nodig zijn. Bepaalde stoffen kunnen een immuunreactie triggeren en een (chronische) ontsteking uitlokken. Zoals symptomen van auto-immuunziekten. Hierbij kan in sommige gevallen alleen aanpassing van bepaalde voedingsstoffen of timing goed werken en is in andere situaties een eliminatiedieet nodig.

Eliminatiedieet

Bij veel verschillende, ernstige of complexe klachten is het soms aan te raden om een full reset te doen. In de vorm van een eliminatie van zo veel mogelijk potentiële triggers. Om rust te creëren. Het immuunsysteem krijgt de kans om te herstellen en kan gevoeligheden sterk verminderen. Hiermee zien we in sommige gevallen een volledige remissie van fysieke klachten bij aandoeningen zoals diabetes, colitis, eczeem en andere auto-immuunziekten en chronische aandoeningen. Maar ook bij bijvoorbeeld obesitas en psychische klachten. Het is sterk aanbevolen dit onder professionele begeleiding te doen.

afspraak maken
Logo BATC

Aangesloten bij beroepsvereniging BATC

pbep-aantoonbaar-beter-logo

Het Keurmerk ‘Practice Based Evidence Praktijk’ onderscheidt praktijken die de effectiviteit van de behandeling inzichtelijk maken op basis van specifieke criteria. Hierdoor kan de cliënt zien of de gegeven behandeling effectief is.

afspraak maken