Therapeutische massage
Om direct stress, spanning en pijn te verbeteren

COVID-19 preventie protocol

Totaal Pijnvrij gebruikt het protocol van de beroepsvereniging BATC om de kans op besmetting te verkleinen. Na ieder bezoek worden o.a. de contactoppervlakken gereinigd, de ruimte geventileerd en is er een luchtzuivering- en bevochtigingssysteem. Indien wenselijk kan er een mondkapje worden gedragen tijdens de behandeling.

De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique (professor theologie)
Een paar weken geleden een sessie gehad bij Bob voor de pijn in mijn rug. Ik werd fijn geholpen, en ik heb meer geleerd over mijn pijn en de connectie tussen je hersens en pijnprikkels. Mijn rugpijn is al een stuk minder geworden.- Melanie
Ik kan dankzij jouw sessie veel makkelijker ontspannen en begrijp nu waar de pijn vandaan komt en hoe ik het direct kan verbeteren. Helemaal van de pijnstillers af!- René
Ik had niet verwacht dat de pijn meteen weg zou zijn. Ik had eerst nog wat spanning in de nek en schouder. Die trok al wel heel snel weg. Daarna had ik nog wel pijn achter de ogen, het voorhoofd... Heel erg. Maar dat is nu ook weg!- Shandina

Zonder zorgdeclaraties 10% korting
Bekijk beschikbaarheid en maak direct een afspraak.

afspraak maken

Bij stress of zware inspanning kan het zenuwstelsel onbedoeld onder spanning blijven staan. Met pijnklachten, een slechte nachtrust en een vertraagd herstel tot gevolg. Een therapeutische massage kan dit soort klachten snel verlichten. Maar ook het immuunsysteem direct activeren. Door het zenuwstelsel te kalmeren en de doorbloeding te verbeteren. Zo worden stress en spanning sneller losgelaten en het herstel van fysieke en mentale klachten versneld.

Holistische benadering

Totaal Pijnvrij gebruikt een holistische benadering. Waarbij alle factoren die bij kunnen dragen aan de klachten worden meegenomen. Hiervoor is een goede intake van belang. Bij de eerste behandeling zal er daarom wat extra tijd worden genomen voor deze intake. Daarbij wordt er objectief en anoniem bijgehouden hoe effectief de therapie is door middel van het principe ‘Practice Based Evidence’. Na de intake kan een behandelplan worden voorgesteld om duurzame verbeteringen te realiseren.

Technieken

Lees meer Verschillende technieken kunnen worden gebruikt en gecombineerd, om het beoogde doel en effect te realiseren. Naast specifieke bindweefseltechnieken om gevoelige triggerpoints uit te schakelen en blokkades op te heffen, kunnen zowel diepe als meer oppervlakkige lagen met verschillende technieken worden bereikt. Zodat de circulatie in alle lagen wordt verbeterd. Door de weefselcellen en de weefsels onderling ten opzichte van elkaar in beweging te brengen. Of gewrichten met manuele decompressies en mobilisaties te stimuleren.

De kracht van aanraking

Helaas lijkt fysiek contact een steeds minder integraal onderdeel van de maatschappij te worden en dreigt het bij elkaar in de buurt komen zelfs bij de wet te worden verboden. Maar niet alleen hebben we lichamelijk contact nodig om voort te planten of borstvoeding te geven. Ook fysieke contactmomenten buiten deze overlevingsmechanismen zijn essentieel voor een goede fysieke én mentale gezondheid. We zijn als mensen afhankelijk van aanraking. Onze gezondheid is direct afhankelijk van de mate van fysiek contact met onze omgeving. Zo blijken mensen die vaker fysiek contact hebben gelukkiger én gezonder. En hebben te vroeggeboren baby’s een veel grotere overlevingskans als ze vaker worden opgepakt en aangeraakt.

Geluksgevoel en prikkel

Bij aanraking wordt oxytocine aangemaakt wat endorfine stimuleert. Dat zorgt voor een groter gevoel van welzijn en geluk. Dit zorgt dat je je beter voelt en dat bijvoorbeeld de pijn draaglijker wordt of oplost. Maar een therapeutische massagebehandeling gaat natuurlijk verder dan alleen aanraking. Met de juiste intentie, druk en combinatie van technieken kan veel meer worden bereikt. Diverse klachten kunnen verbeteren. Omdat het je zenuwstelsel kalmeert en een directe en sterke boost is voor het immuunsysteem.

De interne afweer vs externe afweer

De afweer zorgt dat we ziekteverwekkers blokkeren of controleren. Waaronder biljoenen virussen. Maar dit interne afweersysteem wordt onderdrukt door bewuste of onbewuste stress. Stress is immers onze externe afweer die we vaak onbewust activeren. Dus juist door ons externe afweer, de stressreactie, te reduceren geven we meer energie aan onze interne afweer. Ons immuunsysteem. Voor herstel en groei.

Pijn als waarschuwingssignaal

Net zoals de auto een onderhoudsbeurt nodig heeft om veilig op de weg te blijven, heeft het lichaam aandacht nodig. Om gezond te kunnen blijven functioneren. Waarbij die investering in onderhoud op middellange en zeker lange termijn ernstige kosten of complicaties voorkomt. Zowel bij acute spanning, bijvoorbeeld na een workout, of langdurige spanning door mentale focus hebben lichaam en geest veel baat bij onderhoud. Waarbij een massage werkt op zowel de mechaniek van het lichaam als de energie, prikkels en signalen en zelfs drainage en mentale functies kan verbeteren. Al die signalen en complexe systemen zijn immers afkomstig van een lichaam en geest. Pijn zou je dan ook kunnen vergelijken met het lampje op je dashboard dat aangeeft dat er ergens aandacht nodig is.

Triggerpoints

Vaak houden we onbewust spanning vast in het zenuwstelsel. Met name bij langdurige spanning kan dat leiden naar triggerpoints. Ofwel kleine verklevingen in spieren, bekend als knoopjes. De spier blijft onbedoeld onder spanning staan. Na verloop van tijd lokt die spanning een pijnsignaal uit, door een oplopend zuurstoftekort. Daarbij zorgt die spanning dat de weefsels minder doorbloeden, minder zuurstof krijgen en beperkt worden in de beweging en kracht van de spier. Het vasthouden van die spanning kost dus ook energie. Energie die we zo dus kwijtraken en die ons vaak pijn oplevert, afleidt en beperkt.

Energie en ontspanning

De kwantum mechanica zegt dat alles is opgebouwd uit energie en energievelden. Dat betekent dat wijzelf ook uit energie bestaan. Het gaat er dus om hoe we met die energie omgaan. Hoe we met ons bewustzijn en ons handelen ons energieveld beïnvloeden. Naast een mechanisch perspectief, zoals hierboven, is het daarom ook goed om in te zien hoe massage jouw energie beïnvloedt. En zo jouw herstel bevordert. Onze hersengolven, ademhaling en hartslag verlagen en synchroniseren. Zo gaan ze van onregelmatig, chaotisch en onsamenhangend naar regelmatig en samenhangend. Vergelijkbaar met een diepe nachtrust of meditatie. Je cellen openen zich voor groei en herstel en je bent als het ware meer energie dan materie. Je bent in het moment en de energie stroomt. Alle onnodige spanning laat los.

Aandacht voor lichaam en geest

Er kan met een massage daarom een diepere ontspanning worden bereikt in een kortere tijd dan met een powernap of meditatie vaak mogelijk is. Maar met vergelijkbare en zelfs sterkere effecten. Door met jouw aandacht bij de aanraking te zijn kan je ambities of stressvolle gedachten makkelijker loslaten en jouw focus veranderen naar het voelen. Zo maak je dus weer bewust contact met je lichaam. Vergelijkbaar met een bodyscan, maar makkelijker én dieper. De verschillende aanrakingen zorgen er namelijk voor dat je aandacht echt bij het lichaam blijft en niet afdwaalt naar de problemen die je misschien ‘moet oplossen’. De beste ideeën en oplossingen komen immers als je ontspannen bent.

Persoonlijk afgestemd

De effecten van een goede therapeutische massage zijn dus zowel op mechanisch als energetisch vlak. Omdat iedereen anders is kan de nadruk, de aandacht, de technieken en zelfs de energie van de massage verschillen. Deels is dat intuïtief, maar door een goede intake kunnen we de juiste verwachtingen en doelen helder krijgen. Zo zal een completer beeld ontstaan, waardoor het beter mogelijk is gerichter te werken. Daarbij kunnen rode vlaggen worden gesignaleerd of een meer specifiek of integraal behandelplan worden voorgesteld. Waarbij duurzame resultaten mogelijk en zelfs waarschijnlijk zijn.

Duurzame resultaten

Daarbij kan gedacht worden aan een stukje advies op het gebied van voeding en levensstijl. Of zelfs uitgewerkte begeleiding bij aanpassingen van patronen in beweging, voeding of mindset. Bij chronische klachten zal het combineren van massage met levensstijlaanpassingen in een behandelplan de meest duurzame resultaten bieden. Waarbij er door een stukje bewustwording, kennis en procesbegeleiding barrières veranderen of blokkades worden doorbroken. Of negatieve, belemmerende overtuigingen worden opgelost.

  • Sneller herstellen
  • Pijnvrij behandelen
  • Natuurlijk en veilig genezen
  • Medicaties voorkomen
  • Vergoedingen mogelijk
Logo BATC

Aangesloten bij BATC. Vraag je zorgverzekeraar naar mogelijke vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen via Totaal Pijnvrij

pbep-aantoonbaar-beter-logo

Praktijken van zorgverleners met het Keurmerk ‘Practice Based Evidence Praktijk’ voldoen aan criteria die zijn gebaseerd op het inzichtelijk maken van de effectiviteit van de behandeling. Hierdoor kan de cliënt zien of de gegeven behandeling effectief is. Met het inzichtelijk maken van de effectiviteit van de behandeling kunnen deze zorgverleners specifieker en efficiënter behandelen en daarmee een aantoonbaar betere kwaliteit van zorg geven.

afspraak maken