Rugpijn behandelen bij hernia

Bekijk de video voor een idee hoe je chronische rugklachten verbetert en operatie bij hernia’s kan voorkomen

Bij een rughernia dijt de zachte kern in de tussenwervelschijf iets uit. Het is een uitstulping van de Nucleus Pulposi. Vaak ontstaan door langdurend zitten of eenzijdige belasting. Bij de verandering van de structuur kan die uitstulping gaan ontsteken en pijnklachten geven. Als klachten door een hernia langer dan enkele weken aanhouden is een integrale benadering nodig. Zodat een riskante operatie kan worden voorkomen. 

Bulging disc

De meest voorkomende rughernia is de bulging disc. Dit kan samengaan met een zeurende of vermoeide pijn. Ook wel pendelende nucleas genoemd. Deze treedt het meeste op tussen de 20 en 40 jaar. De pijn hierbij is vaak aan beide zijden, waarbij één zijde mogelijk gevoeliger is. Het ontstaat regelmatig bij mensen die onvoldoende bewegen. Bewegen zelf kan wat stijf zijn maar zou in principe onbeperkt moeten kunnen. De bulging disc komt vaak bij één tussenwervelschijf voor, zoals L4 of L5.

Protrusie

Bij een protrusie zijn meerdere segmenten betrokken. Hierbij is de beweging beperkt. Het gaan zitten en staan kan de klachten provoceren. Ze kunnen acuut zijn ontstaan of geleidelijk toenemen. Maar, net zoals bij een bulging disc, hoeft een protrusie geen pijn te doen. Er zijn veel mensen met protrusies die helemaal geen klachten hebben. Zowel bij de bulging disc als de protrusie is er geen specifieke test mogelijk. De diagnose kan alleen definitief met een MRI-scan worden vastgesteld.

Prolaps

De prolaps geeft vaak intense pijn en verhoogde spierspanning in de onderrug, krachtsverlies in de been of voet en scoliose. Ook kan er sprake van een diepe, intense beenpijn, een doof gevoel of tintelingen. Beweging van de onderrug is provocerend. Bij deze vorm kan de straight leg raising test een indicatie zijn. Maar ook de prolaps hoeft geen pijn te blijven doen en kan verbeteren na de initiële ontstekingsfase. Hierbij kan zowel een fysieke (fysio/massage) als een integrale benadering worden gebruikt.

  Bespaar op jarenlange behandelingen

  Voorkom riskante operaties

  Verbeter chronische klachten

  Integrale en veilige aanpak

Gratis online intake

Chronische pijn neemt meestal toe na operaties

Integrale oplossing

Met name als de pijn chronisch is geworden is een integrale mindbody benadering een effectieve manier om de pijnklachten structureel te verbeteren. Hiermee kan de pijn effectief worden opgelost en kunnen operaties worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek met MRI-scans. Zo heeft het merendeel van de mensen zonder rugpijn ook hernia’s. Zowel protrusies, prolapsen als bulging discs. Een klein deel heeft zelfs extrusies, zonder enige rugpijn.

Triggerpoint Reset Methode

De Triggerpoint Reset Methode is een integrale benadering voor langdurige pijnklachten. Zoals bij pijn door hernia’s. De methode maakt het mogelijk verschillende soorten chronische pijn op te lossen. Door aanpassingen in sensitisatie van de zenuwvezels, het gevoel, de pijn en ontstekingsniveau. In een proces van enkele weken. Zonder naalden, supplementen of doorlopende oefeningen en behandelingen.

Gratis online intake
De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
Ik had niet verwacht dat de pijn meteen weg zou zijn. Ik had eerst nog wat spanning in de nek en schouder. Die trok al wel heel snel weg. Daarna had ik nog wel pijn achter de ogen, het voorhoofd... Heel erg. Maar dat is nu ook weg!- Shandina
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique (professor theologie)
Een paar weken geleden een sessie gehad bij Bob voor de pijn in mijn rug. Ik werd fijn geholpen, en ik heb meer geleerd over mijn pijn en de connectie tussen je hersens en pijnprikkels. Mijn rugpijn is al een stuk minder geworden.- Melanie
Ik kan dankzij jouw sessie veel makkelijker ontspannen en begrijp nu waar de pijn vandaan komt en hoe ik het direct kan verbeteren. Helemaal van de pijnstillers af!- René
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar

De meeste mensen zónder rugpijn hebben ook structurele afwijkingen in de rug

Voorbeelden van uitstralende pijn door triggerpoints. Waardoor er mogelijk verkeerde diagnoses worden gesteld.

 

Verkeerde diagnoses voorkomen

Met name bij pijn in gewrichten, zoals bij hernia’s, worden namelijk vaak verkeerde diagnoses gesteld. Waar wordt verondersteld dat de structurele afwijking in het gewricht zelf verantwoordelijk is voor de pijn kan het werkelijke probleem simpelweg in de spier zitten. Met name in de spierspanning, het bindweefsel en zelfs de zenuw. Hierdoor kan de pijn uitstralen naar de zwakke plek, zoals het gewricht. Waardoor de pijn lijkt te komen door het structurele probleem, maar eigenlijk vanuit spierweefsel, bindweefsel of zenuwweefsel komt.

Pijn kan structureel oplossen

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat hernia’s geen pijn hoeven te (blijven) doen. Net zo min als andere afwijkingen. Zo hebben twee op de drie mensen zonder rugpijn structurele afwijkingen in de rug, zoals een hernia, scoliose of stenose. Bij hernia’s zelfs in meer dan de helft van de gevallen. Je hoeft er dus niet mee te leren leven want de pijn kan opgelost worden. Daarom kan je ook een eventuele operatie voorkomen. Zo blijkt ook uit verschillende onderzoeken dat een kort, integraal proces bij diverse chronische pijnklachten structureel kan verbeteren of zelfs geheel oplossen.

Operaties bij pijn zorgen doorgaans voor meer pijn

Een kortstondig intensief mindbody proces is effectief bij chronische pijn

Voordat je die kunstheup plaatst

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat (chronische) pijn na operaties vaak juist toeneemt. Voordat je het advies opvolgt om te opereren bij een hernia is het dus aan te bevelen eerst goed te onderzoeken of het probleem niet door triggerpoints kan komen: Sensitisatie en spanning in bindweefsels. Met een integraal, mindbody proces, zoals de Triggerpoint Reset Methode via Totaal Pijnvrij. In veel gevallen kan dat een risicovolle en vervelende procedure besparen, die ook het onderliggende probleem niet oplost. Maar zeker ook als je al meerdere dingen geprobeerd om jouw pijn op te lossen is het aan te raden deze methode te proberen.

Uitstralende pijn

Omdat Totaal Pijnvrij dieper op de onderliggende triggers van de pijnpatronen werkt. In een kort en integraal proces. Waarbij zowel interne als externe factoren worden aangepakt die de pijn kunnen activeren. Om de onderliggende oorzaken aan te pakken en de spanning en pijnpatronen structureel te verbeteren. Als pijn langer dan enkele weken aanhoudt is er namelijk een voedingsbodem gecreëerd. Die de pijn in stand houdt. De triggerpoints zijn dan chronisch geworden en als het ware in het zenuwstelsel verankerd.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel kan hierbij onnodig spanning blijven vasthouden in deze samentrekkende elementen. Hierdoor kunnen de spiervezels niet meer volledig op lengte komen. Het is als het ware een aangeleerd patroon van spanning geworden. Waardoor een circulatieprobleem in de spier ontstaat. Dit kan op zijn beurt ook weer een pijnsignaal uitlokken. Soms uitstralend naar een afgelegen gebied, zoals pezen en gewrichten.

Symptoom of oorzaak aanpakken

Triggerpoints kunnen op meerdere manieren weer uitgeschakeld worden of oplossen. Vaak keert de spanning echter weer snel terug in de triggerpoint. Inclusief de verkleving. Dan is de triggerpoint als het ware geconditioneerd. Wat een hoop frustratie kan opleveren en doorlopende behandelingen kan betekenen. Bij de meeste behandelvormen wordt namelijk niet naar de onderliggende oorzaak van de triggerpoints gezocht. Meestal wordt slechts de triggerpoint zelf beschouwt. De triggerpoint reset methode streeft naar een duurzamer resultaat, door juist naar het onderliggende probleem te zoeken. Dit oplossen blijkt namelijk een duurzamer resultaat te bieden.

Met milde, vrijwel pijnloze technieken is het mogelijk triggerpoints uit te schakelen. met een ontspanningsprikkel naar het zenuwstelsel. Deze geeft het signaal aan de triggerpoint om los te laten.
gratis online intake

“Ik ben ook bij de fysio geweest maar die kijkt alleen naar dat ene plekje en niet naar het totaalbeeld. Daar loop je weken bij en dan los je niet het hele probleem op. Wat wij hebben gedaan dan kan je zien wat een verschil je bereikt! Heel fijn dat ik die kans gehad heb!”

Petra

 

“I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit… Bob was all ears about my problem, he made me comfortable and worked on my problem. After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away.”

Sidhran

 

“Bijzonder vond ik de manier waarop triggerpoints behandeld worden. Ik ben gewend dat de triggerpoint zelf behandeld wordt, wat ook pijnlijk kan zijn, maar Bob behandeld de triggerpoints […] waardoor het niet pijnlijk is.”

Marijke

Gratis online intake
BATC Beroepsorganisatie

Aangesloten bij beroepsvereniging BATC

Totaal Pijnvrij vergoedingen

Vraag een vrijblijvende intake aan. Als je eerst wilt weten of je in aanmerking komt voor vergoedingen neem je contact op met je zorgverzekeraar. Het gaat om alternatieve zorg (musculoskeletale geneeskunde of natuurgeneeskunde). Zonder vergoedingen krijg je wel korting op o.a. de totaalprogramma’s en kan het interessant zijn eerst een online workshop te doen. Lees hier meer over mogelijke vergoedingen.