Integratie van leefstijl- en mindbody geneeskunde

Met kPNI: klinische psychoneuroimmunologie

Wat is kPNI?
kPNI staat voor klinische Psychoneuroimmunologie. De kPNI bestudeert de samenhang van alle systemen en verbindt diverse klinische disciplines met elkaar. Inclusief de invloeden van buitenaf op ‘het systeem’ van de mens. Met als doel ziekten en klachten duurzaam te verbeteren. Omdat een symptoom of chronische ziekte vrijwel altijd een gevolg is van een conflict; tussen onze manier van leven én onze evolutie. Bij een effectieve verbetering ervan is de ziekte daarom ‘gedoemd om te genezen’.

Leefstijlgeneeskunde
kPNI wordt ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. Daarbij probeert het de associated molecular patterns van een ziekte of symptoom in kaart te brengen. Vanuit de kennis volgt immers begrip, bewustzijn en de nodige aanpassing. Als onderdeel van de aanpassing staat het concept intermittent living. Dit stamt af vanuit het idee van hormetische prikkels. Waarbij de dosis bepaalt in hoeverre iets toxisch is. Of juist positief en ondersteunend. Dus therapeutisch. Vandaar dan ook vaak nodig om de systemen weer op de rails te krijgen.

Suppletie en biomarkers
Effectieve inzet van supplementen is een kunst op zich. Want verkeerde suppletie kan net zo onwenselijk zijn als langdurig of verkeerd medicijngebruik. Gelukkig zijn er diverse soorten testen en biomarkers die relevante informatie geven over jouw gezondheid. Om dit uit te sluiten en zo bijvoorbeeld tekorten snel op te kunnen lossen. Met als optie gerichte suppletie. Hierbij is professionele begeleiding belangrijk. Met name als er symptomen of ziektes zijn. Want veel suppletie kan juist schadelijk zijn. Niet alleen bij een te hoge dosis, te lang of verkeerd gebruik. Maar mogelijk zelfs door onnodig gebruik van stoffen die zelfs bij een lage dosis een toxisch effect kunnen hebben.

Mindbody coaching
Het adresseren van de mindbody connectie is essentieel bij chronische pijn. Maar het kan ook de basis zijn van angst- en paniekstoornissen of zelfs depressies. Kennis, bewustwording en mindfulness staan aan de basis. Stress, emoties en spanning hebben een direct effect op ons hele systeem. Met name als ze onbewust zijn – en daardoor voortduren. Het bewust worden van de stressoren is daarom belangrijk om complicaties en klachten te verbeteren. Mindbody coaching combineert kennis, mindfulness en TMS-therapie vanuit de bredere kPNI-visie. Vanuit een evolutionaire gedachte, door te begrijpen waarom het onderbewustzijn een symptoom of ziekte kiest. Met uiteindelijk een shift in mindset, conditionering en welzijn.

EFT of tapping
Soms is het lastig stressvolle en negatieve gedachten en emoties los te laten. De Emotional Freedom Technique (EFT) is een manier om dat sneller en makkelijker te kunnen. Direct in het moment. Door de stressor te erkennen en accepteren en tegelijkertijd een ontspanningsprikkel te geven wordt de emotionele, energetische lading als het ware ontkoppeld. Vergelijkbaar met EMDR bij traumaverwerking, maar ook aan te leren om effectief toe te passen op jezelf. EFT wordt ook wel tapping genoemd omdat er op bepaalde punten wordt getikt. Dit zijn zogenaamde energiepunten, ofwel meridiaanpunten vanuit de TMC.

Triggerpoint Reset Methode
Met de Triggerpoint Reset Methode worden niet alleen de triggerpoints zelf behandeld, maar wordt ook het zenuwstelsel geconditioneerd. Ofwel reprogrammed. In een proces van enkele weken wat je grotendeels vanuit huis kan doen. Dit is een uiterst effectieve methode bij mensen met chronische pijnpatronen, die zich in deze triggerpoints uiten. Waarbij je begeleid wordt in een gestructureerd proces. Zodat ze duurzaam verbeteren of zelfs geheel wegblijven. Zo kan het zenuwstelsel de patronen van spanning doorbreken. Zodat de spier weer goed functioneert.

Sporttherapie
Als je veel sport kan je nog wel eens blessures op lopen. Sporttherapie is erop gericht deze blessures zo snel mogelijk weer te herstellen. Wanneer systemen, spieren, bindweefsels of gewrichten overbelast raken is het verlagen van de belasting soms even nodig. In de herstelfase krijg je een trainingsschema om de belastbaarheid te herstellen. Door het testen van bewegingen, manipuleren van bindweefsels, oefeningen voor flexibiliteit, doorbloeding, functie-herstel, mobiliteit en kracht. Daarbij kan gerichte suppletie in sommige situaties een groot voordeel zijn. Met name bij het behalen van ambitieuze (sportieve) doelen.

Immuunsysteem reset
Bij allergieën, auto-immuunziekten en andere laaggradige ontstekingen kan een reset van het immuunsysteem nodig zijn. Waarbij het er uiteindelijk om gaat om de tolerantie van de triggers te vergroten. Dit kan op meerdere manieren. Soms kan het elimineren van alle mogelijke triggers nodig zijn. Want niet alle gevoeligheden en intoleranties komen bij onderzoek naar boven. Na een periode van eliminatie kan het proces van introductie en provocatie beginnen. Zo nodig met specifieke suppletie. Hierbij is professionele begeleiding belangrijk.

Voedingsinterventies
Bij veel verschillende, ernstige of complexe klachten is het aan te raden om de voeding aan te passen. In een totaalaanpak. Hiermee zien we in sommige gevallen een volledige remissie van alle klachten. Zeker bij diabetes, colitis en eczeem en andere auto-immuunziekten. Maar ook bij neurologische, mentale en metabole ziekten. Zeker bij kanker kan een metabool, ketogeen eliminatiedieet nodig zijn. Dan is alleen paleo niet meer voldoende maar kan een keto- of carnivoor interventie nog wel helpen. Eventueel in combinatie met intermittent vasten. NB: Doe dit alleen onder professionele begeleiding; zoals met een integraal, holistisch programma.

Plan een vrijblijvend online intakegesprek.

afspraak maken
De aangereikte methoden hebben mij de ogen geopend voor zelfgenezing en ik ben daardoor ook de diagnose 'spierreuma' kwijtgeraakt. Door meerdere methoden te koppelen heeft Bob Borghart enorm verschil gemaakt voor mijn welzijn en gevoel.- Alicja
De enorme pijnen die ik jarenlang door artrose en allerlei ontstekingen had, zijn nu al zeker met 70% verminderd! Ik gebruik bijna geen pijnstillers meer! Ik vind het nog steeds ongelooflijk en ben enorm dankbaar! Mijn leven is totaal veranderd, meer energie, minder moeheid, ik ben vele malen happier dan een aantal maanden geleden! Ook ben ik niet meer lactose intolerant :-).- Bianca
Na in een lange sessie een aantal keer de oefeningen te hebben gedaan was de pijn helemaal weg! Ongelooflijk. En het mooie is dat ik -als de pijn terug lijkt te komen- nu handvatten heb om het meteen te onderkennen en er weer zelf van af te komen!- Monique
I had a severe pain in my calf leading to my back that wouldn’t let me sleep or sit ... After 50 minutes of treatment and an interesting conversation about his treatment methods, i went back home with very little pain and slept well. A day later, the pain went away. I would recommend Bob highly...- Sridhar
Erg goede behandeling om mijn prikkelbare darm symptomen te verminderen met behulp van dieet en mindbody programma. Heeft me nieuwe inzichten gegeven en erg geholpen. Bob is erg enthousiast en ook erg bereikbaar en flexibel. Plus goeie massages!- Dawn
Bob heeft veel kennis en inzicht in nieuwe methoden om pijn te bestrijden. Hier is niets zweverigs aan, zijn inzichten zijn wetenschappelijk onderbouwd, en werken ook echt: onze dochter had dagelijks pijn, en heeft dit dankzij zijn behandelingen en advies nu niet meer.- Eelco
pbep-aantoonbaar-beter-logo

Het Keurmerk ‘Practice Based Evidence Praktijk’ onderscheidt praktijken die de effectiviteit van de behandeling inzichtelijk maken op basis van specifieke criteria. Hierdoor kan de cliënt zien of de gegeven behandeling effectief is.

Plan een vrijblijvend online intakegesprek.

gratis intake