dec 05

Bespaar op zorgkosten

Bespaar honderden euro’s zorgkosten

Een hoog eigen risico kan hoge zorgkosten en gezondheidsproblemen voorkomen. Veel Nederlanders hebben onnodig hoge kosten door overbodige aanvullingen en een laag eigen risico. Als je mindert op je gepland gebruik bespaar je mogelijk honderden euro’s per jaar… Én stimuleer je je gezondheid!

Bob Borghart, Mindbody Coach | Laatst bewerkt: 6 december 2018

Onvoorziene kosten

Dat is waar een verzekering voor bedoeld is: indekken tegen onvoorziene hoge kosten bij onwaarschijnlijke gebeurtenissen. In de loop der tijd is het systeem echter steeds verder verzeild geraakt in een situatie waarin er voor van alles en nog wat ‘verzekerd’ wordt… voor wat al zeker nodig is… Maar waarom zou je je eigenlijk verzekeren voor wat al ‘zeker’ is? Voor wat je gewoon uit de zak kan betalen? Zonder tussenpersonen, schakels en administratie?

Tussenpartijen

Zo komen er allerlei partijen aan te pas in een proces wat gewoon tussen jou en de zorgverlener moet gaan. En lopen de kosten steeds verder uit de hand. Laat de overheid het proces ook steeds blijven veranderen (en compliceren) totdat niemand meer weet wat links of rechts is. Iedereen moet tenslotte wel betaald worden. Al die goedbedoelde tussenpersonen: adviseurs, administrateurs en ambtenaren. Voor niets gaat de zon op.

Daarbij wordt je onbewust afhankelijk gemaakt van die zorg, terwijl je liever juist onafhankelijk wil zijn. Tenzij je helemaal geen reserve hebt is het beter (en vaak veel voordeliger) niet via een tussenpersoon te betalen voor kosten waarvan je al weet dat je ze gaat maken (zoals een bril of therapeut). Het is niet alleen makkelijker maar werkt beter op meerdere vlakken; gezondheid, psychologisch, financieel en economisch.

Zorgpotje

Door geen aanvullende dekking te nemen en je eigen risico maximaal te verhogen bespaar je jaarlijks mogelijk vele honderden euro’s. Over 10 jaar levert dat een mogelijke besparing op van maar liefst duizenden euro’s! Dit kan je natuurlijk alleen verantwoord doen als je tenminste de reserve hebt (of direct gaat opbouwen) om die eigen risico-kosten zelf te kunnen betalen, mocht het toch nodig zijn.

Onafhankelijk van je inkomen is het verstandig te (blijven) sparen en elke maand een vast bedrag opzij te zetten. Of meerdere zelfs, per item. Dan bouw je een apart potje op waarmee je bijvoorbeeld die onvoorziene tandartsrekening kan betalen. Daarnaast zal dit een extra impuls kunnen geven waarbij je beter op je gezondheid gaat letten, wat op den duur ook weer zorgkosten bespaart.

Voorkomen goedkoper

Voorkomen is beter dan genezen. Maar ook veel goedkoper. Op lange termijn zeker. Als je nu bewust wordt van de principes die jou helpen gezond te blijven, zit je niet alleen lekkerder in je vel maar is de kans veel kleiner dat je aanspraak op je eigen risico doet.

Kies je van te voren echter voor een aanvullende dekking voor bijvoorbeeld tandartskosten dan kan het zomaar zijn dat je die ene poetsbeurt gewoon overslaat. Onbewust. Omdat je toch weet dat het al vergoed is. Dat is een onbewuste, onhandige manier van zelfsturing. Of het gebrek eraan!

Daarbij wordt de gewenste bril lang niet altijd vergoed vanuit die speciale aanvulling en zitten er altijd beperkingen in het aantal bezoekjes aan die therapeut. Een enkel mindbody traject kan daarentegen talloze toekomstige therapiesessies overbodig maken. Vooral door de bewustwording waarmee de oorzaak van veel klachten worden opgelost.

Levensstijl stapjes

Door steeds meer bewust te worden van alle factoren die invloed hebben op je welzijn wordt het makkelijker deze factoren ook echt te gaan integreren in je levensstijl. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op je welzijn en dus je gezondheid. Denk hierbij aan voeding, nachtrust, beweging en sport. Een andere factor is natuurlijk stress. Een vaak vergeten aspect bij stress zijn de onderliggende en vaak onbewuste of onderdrukte emoties.

Stress en cortisol

Stress is de hoofdoorzaak van ziekte. Door de cortisol die vrijkomt wordt je immuunsysteem onderdrukt waardoor je natuurlijke bescherming vervalt. Alle virussen en vijandige micro-organisme hebben nu de vriie hand en gaan los in je lichaam. Omdat je lichaam op dat moment in de vecht- of vluchtmodus verkeert wordt al het bloed vanuit de lever en andere organen (waar groei en herstel plaatsvindt)  naar de armen en benen geleid. Om te kunnen vechten of vluchten.

Eetpatroon tijdens stress

Daarbij zorgt stress (via cortisol) voor extra behoefte aan suikers en draagt zo bij aan een instabiele bloedsuikerspiegel, wat het lastiger maakt je eetpatroon optimaal te krijgen. Je zal eerder naar iets extra’s grijpen wat niet per se goed voor je is. Zo is het erg lastig om tijdens stress een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Zit je lekker in je vel en gaat alles goed dan heb je er weinig last van.

Begin van klachten en ziekten

Op het moment dat je langere tijd stress ervaart (bewust of onderbewust) kunnen tal van problemen beginnen. Vaak wanneer de verschillende uitdagingen (of stressoren) in je leven je (iets) te veel worden. Of te lang duren. Op dit moment slaan ziekten en fysieke problemen toe, zoals pijn. Veel mensen lopen daarom te lang met chronische spanning en pijn in hun lichaam en versterken zo onbewust hun pijnpatronen.

Onderbewuste stressoren

Er wordt vaak gedacht dat deze spanning door een ‘verkeerde houding’ of fysieke overbelasting komt. Veel mensen beweren ook dat ze geen last van stress hebben, terwijl ze met enorme spanning in hun lichaam rondlopen en chronisch pijn hebben tot het punt dat ze hun arm niet meer kunnen optillen. Het bewust worden van deze factoren kan de stress, spanning en klachten helpen verminderen en oplossen.
Het managen van je stress is dus een cruciale factor op het vlak van welzijn en gezondheid. Misschien wel de allerbelangrijkste. Daarom blijkt uit steeds meer wetenschappelijke onderzoek dat stressreductie, door bijvoorbeeld meditatie, zo’n enorme positieve invloed heeft. Het bewust worden wat er in je omgaat en het kunnen loslaten van stress en negatieve emoties en patronen is daarbij essentieel.

Gezonde prikkel

Kies je er dus voor je eigen risico te verhogen dan kan dat de stimulans zijn waarmee je gelijk geprikkeld wordt om bewustere keuzes te gaan maken. Die kan je met zo’n prikkel makkelijker integreren in je dagelijkse leven. Keuzes die niet alleen beter zijn voor je gezondheid maar al snel ook voor je humeur, geluksgevoel en effectiviteit. En uiteindelijk voor je portemonnee.

Gezondere keuzes leiden tot meer energie en vitaliteit en dat maakt het weer makkelijker ook andere goede keuzes te gaan maken. Stap voor stap integreer je steeds meer gezonde patronen en creëer je een grotere mate van zelfstandigheid en controle over jouw welzijn. Dat ook weer de economische zorgvraag- en kosten verlicht.

Door je eigen risico te verhogen kies je voor jezelf én je naasten en wordt het dus direct mogelijk om dat (extra) potje te gaan creëren , sinds je al meteen enkele tientjes per maand begint te besparen op je premie én de prikkel krijgt bewuster te gaan leven!

Overzicht en keuzehulp

Zie hieronder een overzicht van wat je al direct kan besparen door je eigen risico te verhogen. Je bespaart nog (veel) meer door geen aanvullingen te kiezen of er in te snijden. Voor het eind van het jaar kan je nog overstappen. Zet dus nú die stap naar een bewustere toekomst!

Verhogen eigen risico
Premiekorting
(uitgaande van 50%:
verhoging ER/2)
Risico
(verhoging ER-premiekorting)
€100 €50   (100/2) €50   (100-50)
€200 €100 (200/2) €100 (200-100)
€300 €150 (300/2) €150 (300-150)
€400 €200 (400/2) €200 (400-200)
€500 €250 (500/2) €250 (500-250)

 

Bron: consumentenbond

Investeer in jezelf

Zeker als je ondernemer bent en aangewezen bent op je eigen voorzieningen, zowel nu als in de toekomst, is het raadzaam het heft stevig in eigen handen te nemen. Ondernemen is vooruitzien en door ook de uitdagingen op het vlak van welzijn te anticiperen, investeer je als het ware in een soepeler toekomstig proces. Een toekomst met meer energie en vitaliteit. In minder obstakels op jouw weg naar succes. Erg handig dus: Voor zowel je grootste bezit (jouw welzijn) als je portemonnee.

Misschien ben jij zoals één van de vele mensen die vaak last hebben van pijntjes die blijven terugkomen, zoals spanningspijn in de lage rug, nek en schouders. Of hoofdpijn waarvoor je regelmatig therapie hebt? Dan kan je door een eenmalige investering er vaak (grotendeels) definitief vanaf komen door een gericht bewustwordingsproces. Zo kan je in één keer tientallen bezoekjes per jaar besparen dat over enkele jaren duizenden euro’s bespaart. Een handige manier om dat pensioenpotje verder te spekken… of er juist eindelijk aan te beginnen!

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel nu