jul 17

Carnivoor Dieet

Het Carnivoor Dieet als Immuunsysteem Reset bij chronische ziektes

Het protocol van eliminatie bij chronische klachten, metabole ziekten en laaggradige ontstekingen

Bob Borghart, PNI therapeut en carnivoor dieet coach | Laatst bewerkt: 10 mei 2024

Producten van een carnivoor dieet

Wat is het carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet bestaat uit enkel dierlijke producten. Denk aan vlees, vis, eieren en schelp- en schaaldieren. Met eventueel zuivel. Het is dus een dieet waarbij alle planten vermeden worden. Of grotendeels vermeden worden. Een dierlijk dieet dus, als tegenhanger van een veganistisch of plantaardig dieet. Het kan worden gezien als een immuunsysteem reset. Om zogenaamde laaggradige ontstekingen te verbeteren. Of zelfs ziektebeelden volledig in remissie te krijgen. Maar hoe werkt dat? In dit artikel geef ik een idee over hoe je een zogenaamd carnivoor dieet kan starten… Als protocol voor de reset van je immuunsysteem.

Voor wie is het carnivoor dieet een goede optie?

Een carnivoor dieet of protocol blijkt erg effectief bij tal van mentale en fysieke problemen. Bij auto-immuunziekten is het immuunsysteem overactief en ontregeld. Waarbij laaggradige ontstekingen en  diverse gevoeligheden of zelfs allergieën meespelen. Om een overgevoelig immuunsysteem te resetten blijkt een eliminatie van alle plantaardige stoffen erg effectief. Het is misschien zelfs wel de meest effectieve klinische interventie die er is. Dus het is eigenlijk een optie voor iedereen met gezondheidsklachten. Maar het vraagt een behoorlijke dosis motivatie, kennis en behendigheid. Want er zijn valkuilen. Die per persoon zullen verschillen.

De basis van gezondheid

Er zijn vaak meerdere manieren om problemen op te lossen. Maar dat voeding medicinale werking heeft is zeker. In tegenstelling tot wat velen denken staat voor de mens dierlijke voeding aan de basis van gezondheid. Vermoedelijk hebben we in onze evolutie regelmatig een natuurlijk carnivoor dieet gevolgd. Periodiek. Want ons spijsverteringsstelsel komt het meest overeen met dat van een pure carnivoor. Zoals.. een wolf of een leeuw! In schril contrast met dat van een herbivoor. Zoals een geit of een koe. Dierlijke voeding bevat dan ook alle nutriënten, energie en bouwstenen die de mens nodig heeft om te overleven. Maar ook om optimaal gezond te worden, te herstellen en genezen. Planten kunnen daarop normaal een goede aanvulling zijn. Of zelfs een medicinale werking hebben.

Carnivoor dieet als immuun reset

Zoals medicijnen bijwerkingen kunnen hebben kan ook het eten van veel planten problematisch worden. Op den duur. Daarom is het soms zinvol om de consumptie van alle plantaardige voeding tijdelijk te elimineren. Op een strikt carnivoor dieet van één of meerdere maanden heeft je immuunsysteem de tijd om diverse gevoeligheden af te leren. Want als je chronische klachten hebt, reageert het immuunsysteem op potentieel honderden verschillende soorten stoffen. Omdat het onmogelijk is dat met een bloedtest te ontdekken is het handig zo veel mogelijk potentiële triggers simpelweg een tijd te vermijden. Zodat je immuunsysteem de rust krijgt om de aanwezige problemen op te lossen. Waardoor intoleranties, gevoeligheden en allergieën kunnen verbeteren. Of zelfs oplossen.

Verwijdering van plantaardige stoffen

In feite zijn planten kleine chemische fabriekjes. Die niet gecreëerd zijn om door de mens in grote hoeveelheden gegeten te worden. Ze hebben immers tal van verdedigingsmechanisme om juist dit te voorkomen. In de vorm van toxische stoffen zoals lectine, oxylaten, salicylaten, fytinezuur, solanine, isothiocyanaten, gluten en tal van andere gifstoffen. Zonder deze hadden ze ook niet kunnen overleven. Dan waren ze snel door een plaag uitgeroeid. Daarom kunnen veel ziekten en klachten verbeteren door de (tijdelijk) eliminatie ervan. Om het immuunsysteem even rust te geven en zo de gevoeligheden te verminderen of zelfs op te lossen.

Tijdelijk proces

Onthoud dat dit slechts een tijdelijk proces hoeft te zijn. Waarin je professioneel begeleid kan worden. Om je immuunsysteem gevoeligheden af te leren en je tolerantie te vergroten. Dat betekent niet (per definitie) dat je daarna weer helemaal zonder problemen terug kan naar je huidige dieet. Maar wel dat het niet zo beperkend hoeft te blijven als in deze eliminatie. Het zou ideaal zijn om iets langer te gaan dan een maand maar probeer minstens een hele maand alle plantaardige producten te vermijden om chronische klachten of gevoeligheden te verbeteren. Inclusief dranken als koffie, alcohol en zelfs thee.

Focus is de sleutel

Dit is gelijk de uitdaging. Het is niet makkelijk om al je voedingsgewoonten (zelfs tijdelijk) los te laten en dus vraagt dit zeker de eerste paar dagen een behoorlijke toewijding. Wat het makkelijk maakt is om te focussen op de voeding die je wel mag eten en de eetmomenten te beperken tot 1 tot 3 per dag. Probeer jezelf de rest van de dag af te leiden en bezig te blijven, zonder te veel van jezelf te verlangen of eisen. Na deze eliminatie heb je de rest van je leven nog om die ambitieuze doelen te halen. Dan heb je ook (hopelijk) weer de energie om dat te doen. Haal geen dingen in huis die je niet mag eten. Vraag je partner/huisgenoten om de dingen uit jouw zicht te houden. Of liever nog: mee te doen in de eliminatie!

Pijn en plezier

Denk aan de pijn en frustratie over jouw gezondheid en hoe dit je leven momenteel beperkt. Associeer deze pijn en andere klachten steeds met de bewerkte voeding, zoetigheden en… planten. Associeer het leven van het dier dat je mag consumeren met gezondheid, herstel en energie. Het kan helpen jouw gedachten en stress dat dit jouw oplevert op papier te zetten. Laat het niet in je hoofd blijven rondspoken. Som ook de diverse gezondheidsvoordelen op wat dit proces jouw gaat opleveren. Inclusief hoe trots, blij, slank, sterk en vitaal je je straks voelt. Denk aan al die mensen die jou al zijn voorgegaan, die dezelfde soorten uitdagingen hadden… en het ook al is gelukt. Voor inspiratie lees je regelmatig één van deze succesverhalen of bekijk je video’s ervan op Youtube.

Leven en overleven

Onthoud dat er geen manier is voor een mens – of ander dier – zich te voeden zonder dat er iets voor moet sterven. Dat is de cyclus van het leven. Dat zelfs door puur plantaardige voeding te eten er talloze dieren (en natuurlijk planten) moeten sterven(1). Vermoedelijk komen bij het telen van plantaardige voeding zelfs veel meer dierenleed kijken. Dat als je vooral of exclusief grote dieren consumeert, voornamelijk herkauwers, er mogelijk minder dierenleed- en sterfte is(2). Dat regeneratieve landbouw c02 uit de lucht haalt en tegelijk de bodem herstelt. Dat je op zijn minst kunt stellen dat zelfs een pure veganist verantwoordelijk is voor een gigantische hoeveelheid sterfte- en dierenleed. Zij het misschien niet direct zichtbaar op het bord… Maar ignorance is not bliss. Niet als het op gezondheid aankomt.

Slechte dagen

Bedenk ook dat de meeste koeien en andere grazers in Nederland een relatief goed leven hebben: Zonder natuurlijke vijanden, zoals ze die in het wild hebben. Met voor minstens een groot deel van het jaar voldoende bewegingsruimte, buitenlucht en natuurlijk voer (vers gras). Plus dat de meeste boeren echt wel van hun dieren houden. Of ze minimaal waarderen en ze zeker niet met opzet mishandelen. Zodat de grazers eigenlijk vaak maar één slechte dag hebben. Die ene dag waar geen enkele levensvorm onderuit komt: De laatste. Vermoedelijk een stuk minder dan de meeste mensen.

Spiritualiteit

Sta dan ook stil bij het dier dat je eet. Dat dit dier gestorven is voor jouw welzijn. Dat je dankbaar mag zijn voor het leven van zowel dit dier als dat van jezelf. Maar dat je geen schuldgevoel hoeft te hebben. Dat het je geen slecht mens maakt. Dat als in plaats van dit dier een plant voor jou was gestorven, dat er misschien talloze kleinere dieren voor je waren gestorven; om die plant te kunnen laten groeien. Vermoedelijk op een veel pijnlijkere manier en zelfs grotere schaal. Laat dus niemand je een schuldgevoel aanpraten als je kiest voor gezondheid, welzijn en genezing. Wanneer je kiest voor jezelf. Als tegenprestatie mag je altijd dankbaar en vriendelijk zijn… Voor mens, dier en plant! En iets terug doen. Als de tijd daarvoor rijp is. Op jouw manier.

Misleidende correlaties

Veel mensen denken onterecht dat rood vlees, verzadigd vet of dierlijke voeding ongezond is. Of misschien zelfs gevaarlijk, kankerverwekkend of slecht voor je hart. Niks is minder waar. De meest betrouwbare studies (klinische interventies) tonen namelijk steeds aan dat de consumptie van meer dierlijke voeding alleen verbeteringen laat zien. Op vrijwel alle vlakken. Waarbij al het onderzoek dat aantoont dat verzadigd vet en (rood) vlees ongezond is gebaseerd is op correlaties. Dit wordt ook wel observationeel of epidemiologisch onderzoek genoemd: Het soort onderzoek waar geen harde conclusies uit mogen worden getrokken. Waarin dus geen experimenten zijn gedaan, maar slechts verbanden worden getrokken met heel veel zogenaamde confounders.

Explosie van chronische ziekte

De voedingsrichtlijnen van overheden in het westen hebben inmiddels geleid naar een explosie van chronische ziekte in de afgelopen 100 jaar. Voor aanvang van de overstap naar vervanging van plantaardige vetten en magere producten was er dan ook amper sprake van hart- en vaatziekten en kanker. Waarbij nu bijna 60% chronische van de bevolking minstens één chronische ziekte heeft. Het eten van dierlijke voeding is dan ook volkomen in lijn met onze fysiologie, de meest betrouwbare wetenschappelijk onderzoeken, archeologische inzichten en evolutionaire biologie. Het ervan afwijken was een levensgrote fout.

Voorbereiding met producten en supplementen

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kunnen deze producten ondersteunend of zelfs nodig zijn om het protocol succesvol en soepel te laten verlopen. Soms kan een supplement het herstelproces versnellen, helpen bij de ontgifting of de energie op peil houden. Bij zo’n transitie naar een low-carb of carnivoor dieet is (online) ondersteuning en begeleiding sterk aan te raden. Zeker als je kampt met verschillende of ernstige klachten of ziekte. Bestel alvast de volgende supplementen om goed voorbereid te zijn.

MCT-olie voor energie

Een carnivoor dieet is een lowcarb dieet. De transitie hiernaar toe kan soepeler gaan als je al metabolisch flexibel bent. Maar veel mensen kunnen te maken krijgen met de zogenaamde keto-griep. Een periode waarin het lichaam moet wennen aan de afwezigheid van beschikbare koolhydraten voor energie. Waarbij vermoeidheid en hoofdpijn kunnen optreden. Er moet omgeschakeld worden naar vetverbranding wat het lichaam niet gewend is. Om dit beter op te vangen is het aan te raden een MCT olie bij de hand te hebben voor direct beschikbare energie.

Keto griep voorkomen met electrolyten

Een nadeel voor velen die naar een ketogeen dieet overstappen is de zogenaamde keto-griep. Waarbij vermoeidheid en hoofdpijn kunnen optreden. Het lichaam heeft een periode nodig om te wennen aan de afwezigheid van beschikbare koolhydraten voor energie. Bij het wegvallen van de koolhydraatconsumptie zoekt het lichaam naar andere brandstoffen. Dit wordt de keto-adaptatie genoemd, waarin je metabolische flexibel en gezond wordt. In ketose worden meer elektrolyten verbruikt dan normaal. Wat tot een tekort kan leiden aan mineralen zoals natrium, kalium en magnesium. Om vermoeidheid, krampen en spierpijn te voorkomen zorg je voor extra elektrolyten. Dat kan goed via mineraalwater en door meer (natuurlijk) zout aan je voeding toe te voegen, zoals himalaya of keltisch zeezout.

Tekorten voorkomen met orgaansupplementen

Bij dit protocol kan orgaanvlees absoluut niet missen. Om te zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en niet afhankelijk bent van talloze supplementen. Daar zitten immers vaak vulstoffen in die de (tere) darmwand juist kunnen beschadigen en vaak niet leiden tot verhoogde concentraties. Door problemen met de omzetting en opname in onze cellen. Met name als de darm al is aangedaan. Orgaanvlees biedt de meest biologisch beschikbare vorm van alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Het is echter vaak lastig om goede kwaliteit orgaanvlees te vinden. Plus veel mensen vinden orgaanvlees niet lekker of moeilijke te bereiden. Daarom is een puur en hoogwaardig orgaansupplement ideaal. Deze pure concentraties van diverse organen van Modern Native zijn van grasgevoerde herkauwers uit Nederland. Als capsule wordt slechts de gelatinen van de dieren zelf gebruikt. Door het vriesdrogen blijven alle nutriënten zo volledig mogelijke bewaard. Lees meer.

Orgaanmix als multivitamine met runderhart, lever, nier milt en alvleesklier

Korting op grasgevoerd vlees

Via Grutto.com koop je een koe voor je gezondheid, maar ook voor het klimaat, de diervriendelijkheid en een duurzame, eerlijke keten. Van boer tot consument, met zo min mogelijk schakels ertussen. Waarbij het hele dier wordt gebruikt. Van neus tot staart. Grasgevoerd, biologisch of wild. Je selecteert (deels) je favoriete dieren, stukken en vormen. Alle dieren zijn traceerbaar en worden pas geslacht als ze geheel verkocht zijn. De dieren hebben gegarandeerd een goed leven gehad, met vermoedelijk maar één slechte dag. Diegene waar niemand aan ontkomt. Draag zo dus bij aan een gezonde, diervriendelijke keten en een gezond lichaam. Je krijgt €10,- korting op je eerste bestelling met de code: 5fa2956cbbf41. Bestel hier.

Voorkom calciumtekort met beenmerg of bone broth

Collageen en calcium zijn essentieel voor een optimaal dieet. Maar als je al laag zit in calcium kan met alleen spier- en orgaanvlees de hoeveelheid calcium tekortschieten. Als je geen zin hebt om (maandenlang) botten in de vriezer te bewaren en vervolgens de hele dag bouillon te koken kan je ook kant-en klare beenmerg bestellen. In tegenstelling tot de meeste bottenbouillons op de markt is deze puur. Dus vrij van allerlei toegevoegingen, groenten en kruiden. Die je tijdens het eliminatieprotocol natuurlijk wil vermijden. Beenmerg van grasgevoerde runderen zijn rijk aan vitamines A en E, essentiële vetten, collageen, glucosamine, chondroitine, hyaluronzuur en stamcellen. Een ideaal supplement op een carnivoor dieet dus.

beenmerg supplement

Darmwand en weerstand herstellen met colostrum

Je versnelt jouw herstel met een colostrum supplement. Colostrum is de eerste voeding van zoogdieren en daarmee het originele superfood. Met tallozen immuunsysteemondersteunend stoffen om de baby te beschermen en alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel. Colostrum is zo effectief bij het herstel na inspanning dat het door sommige bonden op de lijst met verboden middelen wordt aangemerkt. Het blijkt uit diverse onderzoeken beter te werken tegen griepverschijnselen dan de griepprik en staat erom bekend de darmwand snel te kunnen herstellen. Met name na (langdurig) gebruik van NSAID of andere medicatie die de darmwand beschadigen. Bestel hier.

Colostrum supplement

Carnivoor Dieet Reset Tips

 1. Biologisch (dynamische) dieren hebben de voorkeur. Omdat ze de beste vetten en minste schadelijke stoffen bevatten, zoals anti-biotica en pathogenen. Met van belang name bij ernstige klachten of voor de snelste én beste resultaten.
 2. Bij voorkeur rundvlees of andere herkauwers. Rood (orgaan)vlees is ruimschoots de meest nutriëntrijke voeding. Het voorziet in alle voedingstoffen en de ideale verhouding van alle essentiële eiwitten. Over het algemeen geldt hoe groter het dier, hoe vetter.
 3. Qua verhouding adviseer ik ca. 80+% rood (koe, geit, hert etc.), 0-5% ei, 3-5% orgaanvlees (beste zijn lever/nier/hersenen/hart), 2-3% zuivel (of bottenbouillon) en 5% vis, 1-2 wit vlees (varken/gevogelte). Je mag uiteraard meer vis en kip eten en kijken hoe dat gaat.
 4. Bij lactose-intolerantie of gevoeligheid voor zuivelproducten is het aan te raden alle zuivel minstens een paar weken volledig te elimineren. Bij onvoldoende resultaat helemaal elimineren. Dan is het belangrijk om goed neus tot staart te eten. Inclusief bottenbouillon(suppletie) of een beenmerg supplement te gebruiken.
 5. Met name eieren, kip en varkensvlees (en ander wit vlees) uitsluitend biologisch. Dit in verband met de oxidatie van te veel omega 6-vetten en andere triggers.
 6. Vis beperken tot een paar keer per week en alleen uit de zee. Hoe groter de vis, hoe meer kwik er in zit. Het veiligste zijn sardientjes, Hollandse garnalen, tonijn uit blik, haring, makreel. Vooral bij vis geldt: hoe verser hoe beter. Omdat de goede vetten snel kunnen oxideren.
 7. Bouw de hoeveelheid vetten geleidelijk op. Bij voorkeur naar minstens 1 op 1 ten opzichte van eiwitten. Of zelfs tot 2 op 1 (vet/eiwit). Kijk welke verhouding jij je het beste op voelt. Varieer, experimenteer en vertrouw je gevoel.
 8. Bakken bij voorkeur in het vet van het vlees zelf of in roomboter, ghee of suet/niervet. Bij gehakt hoef je bijvoorbeeld geen vet toe te voegen in de koekenpan. Hamburgers van gehakt kan je makkelijk maken als ’basisvoedsel’. Dit is heel goed betaalbaar en bevat een goede basis van wat je echt nodig hebt.
 9. Zout naar smaak toevoegen. Bij koolhydraatarme voeding heeft het lichaam meer zout nodig en kan je op je smaak en behoefte vertrouwen. Veel mensen komen te kort bij een low/no carb dieet wat kan leiden naar energietekort en krampen. Trek in zoet kan door zout worden opgevuld. Himalayazout of zeezout hebben voorkeur. Liefst geen andere kruiden tijdens de eliminatiefase. Ook geen peper. Uit voorzorg haal je een electrolytensupplement in huis.
 10. Energietekort/vermoeidheid kan door te weinig vet komen; meer vet/vettere producten eten (kip en biefstuk zijn niet erg vet bv.). Gehakt, ribeye of riblappen en natuurlijk vette vis (en varken als je er van houd).
 11. Zuivel bij voorkeur even weglaten; tenzij klachten al sterk verbeterd zijn en er veel behoefte aan afwisseling is. Dan begin je met een kleine hoeveelheid biologische geitenyoghurt of kwark. Wacht vervolgens een paar dagen of je een reactie krijgt.
 12. Over het algemeen geldt: Onnodig doorbakken = minder nutriënten. Rauw is echter een risico en is moeilijker verteerbaar. Het eigeel mag bv. zacht of zelfs rauw; eiwit absoluut niet!
 13. Eiwit (van eieren) liever niet meer dan gemiddeld 3 p/dag. Eigeel mag meer.
 14. Bespaar jezelf bezoekjes aan de supermarkt en zoek naar biologische boeren in de buurt. Voor biologisch (orgaan)vlees, dierlijk vet en eieren bestel een vleespakket online bij Grutto met kortingscode 5fa2956cbbf41.
 15. Volg onderstaand protocol voor een 30+ dagen immuunsysteem reset.

 

Voor hulp en advies neem je contact op of maak je een afspraak.

Eliminatie Protocol

En dan nu het protocol wat voor de meeste mensen geschikt kan zijn. Bedenk wel dat iedereen anders is. Als je gezondheidsklachten hebt is het belangrijk dat je hierin begeleid wordt. Met name bij ernstige klachten of pijn. Ik heb me sinds enkele jaren uitgebreid verdiept in deze materie. Ik heb zo alle haken en ogen daarin bestudeerd, de beschikbare literatuur onderzocht, ben ervaringsdeskundige en heb diverse mensen met uiteenlopende klachten hierin begeleid. Daarbij ben ik onder meer integraal pijnbestrijder, natuurvoedingsadviseur, sporttherapeut en bezig met de wetenschappelijke studie klinische psychoneuroimmunologie (kPNI). Neem voordat je begint contact op of maak direct een eerste afspraak.

Fase 1: Week 1-2

 

NB: Deze voorgestelde interventie is gebaseerd op algemene richtlijnen en geen persoonlijk advies. Dit zal voor velen een toepasselijk en een effectief protocol kunnen zijn. Het is dus mogelijk niet voor iedereen toepasselijk of zelfs gezond. Als je (ernstige) klachten hebt is het verstandig er professionele ondersteuning bij te krijgen. Als kPNI-therapeut met 5 jaar ervaring met carnivoor kan ik je uitstekend helpen om jouw welzijn te verbeteren en andere doelen te bereiken. Maak hier een afspraak voor een gratis online intake.

 

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1025638030686
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10806-018-9733-8
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1747-0080.2007.00194.x
 4. https://www.anthropocenemagazine.org/2018/07/how-many-animals-killed-in-agriculture/

About The Author

Leave a reply