apr 17

Een integrale aanpak bij chronische pijn en ziekte

Waarom een integrale aanpak nodig is om chronische klachten op te lossen
Onderliggende factoren vinden én beïnvloeden om chronische pijn en andere klachten op te lossen

In Nederland alleen zijn ongeveer 10 miljoen mensen met chronische ziekten. Hoe kan het dat de reguliere geneeskunde zo tekort schiet? Vermoedelijk omdat de focus op de symptomen zoals pijn en ontstekingen ligt. En deze dus worden bestreden op alle mogelijke manieren. Inclusief medicaties, doorlopende behandelingen en operaties. Waardoor er geen aandacht is voor de onderliggende voedingsbodem van de klachten. Zodat de klachten en ziekten dus niet oplossen.

Bob Borghart, Mindbody therapeut | Laatst bewerkt: 17 april 2020

Pijnepidemie

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben chronische pijn. Dat wil zeggen regelmatige of frequente pijn. De voornaamste reden is het huidige biomedische model. Een verouderd model waarin lichaam en geest gescheiden zijn. Het lichaam wordt als een aparte entiteit gezien. Los van de geest. Als een machine waarin onderdelen aangedraaid, opgepoetst of vervangen kunnen worden. Een model dat eigenlijk helemaal niet strookt met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Kwantum invloeden en epigenetica

Zo stelt kwantum mechanica dat energie aan de basis ligt van alle materie. Dat betekent dat lichaam en geest dus niet gescheiden zijn maar elkaar substantieel beïnvloeden. Voortdurend. En daar is ook veel bewijs voor. De epigenetica bewijst daarbij onomstotelijk dat levensstijlfactoren onze genen beïnvloeden. Waarbij bijvoorbeeld voeding, maar ook onze overtuigingen, gedachten en emoties – ook energie immers – invloed hebben op onze fysiologie. Zo’n sterke invloed dat ze ons welzijn en en onze gezondheid mede bepalen. Inclusief de pijn: Het signaal dat afkomstig is uit ons brein.

Energie en kwantumverstrengeling

De kwantum theorie impliceert dan ook dat alle energie in het kwantum veld bestudeerd moet worden. Zoals in de natuurkunde vanzelfsprekend is, wat diverse technologische innovaties mogelijk maakt. In plaats van slechts de afzonderlijke eenheden te bestuderen en behandelen. Zoals bij reguliere pijnbestrijding nog gebruikelijk is. Want alles is energie en energievelden beïnvloeden elkaar. Inclusief onze overtuigingen, gedachten en emoties. Een idee dat ‘verstrengeling’ wordt genoemd in de natuurkunde.

Mindfulness

Dat betekent dat we dus ‘mindful’ moeten zijn. Afstand moeten nemen en naar het grotere geheel moeten kijken. Om onze energie te veranderen. Dus onze methoden hier ook op moeten richten. Dat is wat ik met Totaal Pijnvrij voor ogen heb. Dat is ook de reden dat ik mensen wel effectief heb kunnen helpe. Om doorbraken te realiseren nadat ze al van alles geprobeerd hadden. Bekijk deze video voor een bijzonder goede presentatie van dit concept. Door Dr. Bruce Lipton (stamcelbioloog en een grondlegger van de epigenetica). Over waarom de focus op slechts één aspect of onderdeel betekent dat we de belangrijkste dynamiek niet zien.

Oplossing van gecentraliseerde pijn

Er is inmiddels veel bewijs voor het belang van een integrale totaalaanpak bij chronische pijn. Een uitgebreid klinisch onderzoek uit 2018 concludeert dat een integratief onderzoeks- en behandelmodel substantiële pijnvermindering kan bieden. Inclusief volledige oplossing van gecentraliseerde pijn. Door het veranderen van cognitieve, gedrags-, emotionele en interpersoonlijke processen. Er worden veel klinische successen geboekt met een mindbody aanpak. Eigenlijk al sinds de jaren tachtig toen Dr. John Sarno zijn TMS-theorie ontwikkelde.

Wetenschap achter de mindbody relatie bij pijn

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat psychische ‘ongemakken’ bepalende factoren zijn bij chronische pijn en andere gezondheidsklachten. Het leidt tot een verhoogde activiteit van de anterieure cingulaire cortex, hetzelfde gebied dat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt. Met andere woorden: Emoties en overtuigingen spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken, conditioneren en in stand houden van pijnpatronen. Zoals triggerpoints.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

In 2004 schrijft het vakblad: “Hoe sensitisatie door medische, psychologische en maatschappelijke factoren kan ontstaan en blijven bestaan, vraagt om onderzoek vanuit een bio-psycho-sociaal model.” En: “Als de patiënt sensitisatie als verklaring voor chronische pijn krijgt en de relatie legt tussen pijn en de factoren die de sensitisatie onderhouden, dan is dit een belangrijke stap voor een behandeling gericht op het omgaan met deze factoren.” Drupsgewijs komt er in de westerse wetenschap meer acceptatie voor het belang van een interactieve benadering van lichaam en geest: De acceptatie dat de geest een cruciale rol kan spelen in het oplossen (en ontstaan) van chronische klachten. Inclusief pijn.

Basis van de Mindbody Method

Die basis wordt vooral gevormd vanuit de klinische praktijk en beschreven door gerenommeerde artsen als John Sarno, Howard Schubiner en David Hanscom. Plus de waardevolle bijdrage van diverse andere in dit vak. Dr. Sarno noemde zijn theorie TMS. Dat staat voor Tension Myositis Syndrome. Hij refereerde later ook aan de Mindbody Syndrome. De term die ook gebruikt werd door Dr. Howard Schubiner. De Mindbody Method is dus ontwikkeld vanuit deze principes en best practices. Bekijk een greep uit het vele wetenschappelijke onderzoek wat de effectieve werkwijze van deze methoden ondersteunt.

TMS, NPD en DPS

Na het innovatieve werk van Dr. John Sarno met zijn TMS-theorie zijn diverse andere met zijn ideeën verdergegaan. Waaronder de orthopedisch chirurg David Hanscom. Hij gebruikt in zijn communicatie de term NPD, wat staat voor Neurophysiologic Disorder. Weer andere hebben termen gebruikt als DPS of Diversion Pain Syndrome. Allemaal termen voor dezelfde aandoening. Waarbij neurologische factoren een sleutelrol spelen bij in het in stand houden, creëren én bij het oplossen van chronische pijn (of andere klachten).

Sleutelfactoren

Totaal Pijnvrij concentreert zich daarom op het ‘omgaan met deze factoren’, zoals het NTVG het noemt. Door het oplossen van de oorzaak van de fysieke symptomen zoals pijnlijke triggerpoints en stijfheid. Door de mindbody relatie te onderzoeken met praktische technieken. Door de best practices, te gebruiken bij het oplossen of verminderen van verstoringen in die factoren. Om pijn, triggerpoints en stijfheid structureel op te lossen.

Best practices

Wat namelijk al jaren uit de praktijk blijkt is dat voor fysieke balans ook onbewuste overtuigingen, emoties en gedragingen een belangrijke factor spelen. Met name voor de structurele oplossing van chronische pijn. Daarbij is in eerste instantie vertrouwen door specifieke kennis, educatie en bewustwording cruciaal. Ook natuurlijk kunnen ook andere levensstijlfactoren van invloed zijn. Zoals verkeerde voeding bij chronische ontstekingen en auto-immuunziekten.

Auto-immuunziektes

Een andere belangrijke factor speelt ook het immuunsysteem. Er is sinds vorige eeuw een explosie geweest van chronische ontstekingen en auto-immuunziektes. Met de introductie van steeds meer snelle en toegevoegde suikers en veel bewerkte plantaardige oliën. De chronische ontstekingsprocessen die leiden naar al die chronische ziektes worden direct uitgelokt door de voeding die we eten, vaak in combinatie met stress. Denk aan gewrichtspijn bij reuma, MS bij het zenuwstelsel en verschillende huidklachten zoals eczeem. Maar ook spijsverteringsproblemen. Met name prikkelbare darmsyndroom, colitis en Crohn. Deze zorgen voor ontstekingen en buikpijn en complicaties zoals constipatie.

Epigenetica

Er komt gelukkig dus langzaam meer erkenning voor de rol van de epigenetica: De manier waarop we onze genen beïnvloeden met levensstijlfactoren. Met name bewustzijn en voeding zijn sterke epigenetische factoren. Ze beïnvloeden de expressie van onze genen. De Mindbody Methode is ontwikkeld om deze factoren te beïnvloeden. Om zo in een plan van enkele weken tot maanden de chronische klachten structureel te verbeteren. Door de onderliggende triggers te achterhalen en deze te verhelpen, verminderen of verwijderen. Op een natuurlijke en veilige manier. Zo nodig in afstemming met de huisarts.

Mindbody Methode

Op basis van de best practices, vakliteratuur en waardevolle persoonlijke en pilot ervaringen ben ik Totaal Pijnvrij begonnen en deze ‘Mindbody Methode’ bedacht. Geïnspireerd door principes vanuit de Triggerpoint Reset Methode, TMS, NLP en gerichte meditatie- en mindfullnesstechnieken. Aangevuld met een focus op voedings- en andere levensstijlaanpassingen en persoonlijke ondersteuning, begeleiding en coaching. Om die aanpassingen te kunnen maken. Allen gebaseerd op klinische best practices en solide wetenschappelijke inzichten, zowel in bewustzijn als voeding.

Heb je een idee welke triggers bij jouw een rol spelen in jouw klachten? Reageer hieronder of doe de pijntest voor een gratis evaluatie en advies.

About The Author

2 Comments

 1. Mara
  7 juli 2022 at 15:39 ·

  Bedankt voor het delen van dit artikel over pijn en chronische pijnklachten. Ik ga het artikel doorsturen naar mijn tante, omdat zijn graag van haar klachten af wil komen middels therapie. Hopelijk kan ze meer informatie uit de bronnen halen.

  • Bob Borghart
   27 september 2023 at 07:43 ·

   Graag gedaan Mara, hopelijk heeft je tante er iets aan!

Leave a reply