mrt 14

Schrijven deel 1: Inzichten van het boek

Schrijven over stressoren

Na bewust te zijn geworden van de werking van het pijnmechanisme en de manieren waarop chronische pijn in het on(der)bewustzijn wordt gecreëerd en geconditioneerd door het lichaam gaan we schrijven. Over onder meer jouw pijn, onderliggende neurologische patronen, onderdrukte emoties en onbewuste triggers en onderliggende associaties. Bewust schrijven hierover schept helderheid en daardoor minder interne conflicten. Voor meer rust in het hoofd én het lichaam.

Bob Borghart, Mindbody Coach | Laatst bewerkt: 14 maart 2019

Patronen ombuigen

De volgende stap is nu de kennis en inzichten die je hebt opgedaan door je onderbewustzijn te laten accepteren waarbij je ook daadwerkelijk overtuigd raakt en er een zogenaamde shift plaatsvindt. Een shift op mindbody niveau die zorgt dat deze patronen niet meer worden gecreëerd en gevoed. Zodat deze onbewuste stressoren niet langer als triggers dienen. En zo niet langer leiden naar jouw fysieke pijn. Maar juist bewust worden ervaren.

Schrijven over stress

Schrijven over stressoren (stressfactoren) is een effectieve tool in het bewustwordingsproces: De eerste echte ‘oefening’ in deze fase van het bewustwordingsproces. We gaan het integreren in het proces om de patronen in het onderbewustzijn te ontrafelen. Het is als een soort introspectie waarbij met de kennis van het pijnmechanisme er een nieuw (handiger) perspectief ontstaat en een shift in je bewustzijn. Het is hiervoor belangrijk dat je actief aan de slag gaat en er echt dagelijks mee bezig blijft; Je gaat daarom dagelijks minimaal 15 minuten schrijven. Bedenk voor jezelf een geschikt moment waarop je dit gaat doen en houd daarvoor alvast een half uurtje ruimte in je agenda.

Tijdstip kiezen

Ideaal is aan het begin van de avond, zodat je kan reflecteren op de dag. Het is fijn als je na de opdracht alleen nog kan ontspannen voor je naar bed gaat. Maar zorg ervoor dat je je werk of andere stressvolle taken zo veel mogelijk hebt afgerond. Kijk bijvoorbeeld even op je lijstje met doelen om die in je op te nemen voordat je gaat slapen. Zo kan je eventuele negatieve gedachten, herinneringen en emoties loslaten en vervangen door een ‘hogere emotionele staat’. Een goede nachtrust is tenslotte essentieel om pijn op te lossen!

Pen en papier

Voor het schrijven is het handig om een notitieblok te hebben. Het ouderwets schrijven met pen en papier heeft de voorkeur omdat de connectie met je onderbewustzijn en lichaam, de mindbody relatie, zo directer is. Verder zorg je dat het privé blijft en niemand dit zal lezen. Als je de oefeningen echt goed doet kan het kan namelijk behoorlijk kwetsend zijn als je naasten het per ongeluk zouden vinden – en kan het daarom ook mogelijk jouw schrijfwijze en het gewenste effect negatief beïnvloeden. Houd het dus ‘top secret’! ?

Reflectie boek

Graag dit formulier invullen met verslag van minimaal deze 2 punten:

  1. De belangrijkste inzichten die je hebt opgedaan vanuit het boek.
  2. Wat heeft het voor effect gehad, rationeel en emotioneel of fysiek?

    About The Author

    Leave a reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Call Now ButtonBel nu